איך לבחור גן או משפחתון?

איך תדעו שהגן שבחרתם לילד בטוח? מה הדרך לבדוק את הגננת בזמן אמת? מה אוכלים במקום? כמה מטפלות יש בגן? כל השאלות שחשוב שתשאלו וכל הדברים שחשוב שתבדקו בזמן שאתם בוחרים גן ילדים או משפחתון לקטנים

זה לא משנה אם החלטתם להכניס את ילדכם לגן בגיל שלושה חודשים או בגיל שלוש שנים – בחירת גן היא נקודה רגישה אצל רוב ההורים. זה קשה לקבל את ההחלטה ולבחור במקום בו נוכל לשים את הקטנים, לנפנף להם לשלום ולהרגיש רגועים ובטוחים בפרידה מהילדים בבוקר ובהסתגלות לגן.

אז מה חשוב לבדוק ולשאול כשמחפשים גן, פעוטון או משפחתון לילד?

  1. חצי יום או יום שלם: חפשו גן שיענה על כל הצרכים שלכם מבחינת שעות עבודה וקרבה למקום מגורים ומקום העבודה. גם אם בהתחלה חשבתם להכניס את הילד לחצי יום (עד השעה 13:00) אין זה אומר שבשלב מאוחר יותר לא תרצו להגדיל את שעות השהייה של הילד בגן עד לשעה 16:00 או 17:00 (בהתאם לצרכים שלכם במקום העבודה).
  2. צרכים מיוחדים: במידה והילד זקוק למסגרת מיוחדת, יחס מיוחד או לזמן לימוד שונה – בדקו זאת מראש. למרבה הצער, גנים רבים לא מעוניינים להשקיע זמן בילדים הסובלים מליקויי למידה או מעיכוב התפתחותי, לכן חשוב לדעת זאת מבעוד מועד.
  3. צוות המטפלות והסייעות: בינינו, למרות שזה מאוד נחמד לדעת שלגננת או למטפלת שלכם יש תואר ראשון בחינוך או כל תעודה נוצצת אחרת, בשלושת השנים הראשונות לחיי התינוק מה שבאמת חשוב שהוא יקבל זה הרבה חום, אהבה, מגע, סבלנות, אוכל טרי וטעים ובגדול – כמה שיותר יחס אימהי. שימו לב שאכן מדובר בנשים שאוהבות את כל הילדים ללא תנאי וללא הבדל.
    מכיוון שיציבות חשובה מאוד לילדים בגיל הרך, חשוב לוודא שהמטפלות והסייעות בגן מועסקות על בסיס קבוע ולא מתחלפות בכל מספר שבועות/חודשים. כך גם תוכלו להיות בטוחים שהן אכן מכירות את הילדים, את הצרכים שלהם ולא פחות חשוב – תכירו אותן היטב גם אתם.
    שימו לב שהמטפלות והסייעות הן בחורות נעימות, מחייכות ורגועות, הקפידו לבחון את היחס שלהן לילדים, איך הן מתמודדות עם מצבים שונים (בצעקות, בליטוף, בחיבוק, האם הן משבחות את הילדים על התנהגותם, מתערבות במריבות בין הקטנים, האם הן קשובות, מעודדות ילדים שלא משתתפים בפעילות, האם הן יושבות בפינה או במרכז עם הילדים).
  4. הילדים בגן: חשוב לברר כמה ילדים יש בגן, כמה ילדים בקבוצה של הילד שלכם וכמה מטפלות/סייעות על כל קבוצה (החוק בישראל קובע שעל כל ארבעה תינוקות תהיה מטפלת אחת ועל כל שמונה ילדים מטפלת אחת). שימו לב להתנהגות הילדים – האם הם נראים רגועים? שמחים? עסוקים? משועממים? האם הם קשורים לצוות הגן?
  5. סדר יום מובנה: ממש כמו בבית, גם בגן חשוב מאוד שלילדים יהיה סדר יום מסודר. עליו לכלול: מפגש בוקר, ארוחות בשעות קבועות, זמן פעילות, מוזיקה, יצירה, חוגים והפעלות שונות, שעות מנוחה, קבלות שבת, התמקדות בחגים ומועדים, עבודה בקבוצות ועוד.
  6. בטיחות בגן ועזרה ראשונה: האם יש בגן ערכת עזרה ראשונה? האם מישהו מאנשי הצוות עבר קורס החייאה? האם המקום נראה בטיחותי מבחינת שערים, מנעולים, מיטות, שידות החתלה? האם אתם רואים במקום חפצים או רהיטים שעלולים לסכן את הילד? האם הגינה נקיה מאבנים, זכוכיות וזבל? האם המתקנים בגינה מותאמים לגיל ילדי הגן? האם החצר מוצלת ואפילו מאווררת על ידי מאווררים לימים חמים?
    בדקו היכן מוחזקים חומרי הניקוי, התרופות, המשחות וכלי המטבח, האם החלל הפנימי נקי, ממוזג ומרווח, האם ישנם מספיק צעצועים וחפצים נגישים עבור כל ילדי הגן, האם ישנם כסאות ושולחנות המותאמים לילדים בגיל הרך, האם הציוד של הגן שמור במצב טוב או מוזנח, קרוע ושבור, האם ישנה פינת החתלה מסודרת, האם ישנה תאורה טובה בחלל הפנימי, האם שער הגן נעול היטב ללא חשש יציאה של הילדים.
  7. תזונה: ככל הנראה אחד הדברים החשובים ביותר. יש לשים לב שהארוחות שילדכם יקבל בגן יספקו לו את כל אבות המזון, שהאוכל טרי ומבושל בכל בוקר במקום, שהוא מאוחסן ונשמר היטב במקרר ובארונות במטבח נקי ומאורגן כמו בבית וששעות הארוחה קבועות.
    חשוב לבדוק מה הם הדברים שהם לא מקבלים בגן, כדי שתדעו מה להשלים לילד בבית מבחינת התזונה (גנים רבים לא מספקים ארוחות בשריות לדוגמה). וכמובן חשוב לבדוק שהילדים לא מקבלים בגן כמויות גדולות של ממתקים וסוכרים מיותרים.
  8. היגיינה וניקיון הילד: חשוב לברר בכל כמה זמן מחליפים לילד חיתול והיכן מתבצעת ההחלפה. כדאי לברר האם הגננות מלמדות את הילדים על רחיצת ידיים, צחצוח שיניים ולבדוק האם ייקחו גם חלק בתהליך גמילת הילד מהחיתולים.
  9. מידע כללי: מידע נוסף שכדאי שתבדקו:
    • מהם ימי החופשה בגן.
    • האם מתקיימת קייטנה בחודשי הקיץ.
    • מה הן העלויות בהשוואה לגנים אחרים.
    • אם יש הנחה לאימהות חד הוריות או הורים לתאומים.
    • האם הגן נמצא תחת פיקוח של משרד החינוך או ארגון הגנים הפרטיים.
    • מה הן שעות פעילות הגן.
    • מה הסכום המשולם עבור חוגים וביטוח.
    • מה הם דמי ההרשמה וכמה יגבו מכם על דמי ביטול.
    • האם לגן יש רישיון עבודה מהרשות המקומית בה הוא פועל.
    • כיצד פועל הגן במידה והילד חולה במהלך שהותו בגן (האם תתבקשו להוציא אותו. במהירות בכל מקרה, רק במקרה של חום וכמה זמן התראה יש לכם להגיע).
    • האם ניתן לבקר את הילדים.
    • האם מתקיימים ימי הורים מסודרים והאם ניתן לקבוע שיחות אישיות עם הגננת במשך השנה.
  10. הפתיעו את הגננת: אחת הדרכים הטובות והאמינות ביותר לבדוק את התנהלותו של הגן, היא על ידי הגעה אל הגן מבלי ליידע את הגננת. צלצלו בפעמון ואמרו שעברתם במקום –  גן שאין לו מה להסתיר יקבל אתכם בזרועות פתוחות בכל יום ובכל שעה.

במידה ונתקלתם בסירוב, על הדבר להדליק לכם נורה אדומה. ביקור פתע בגן יאפשר לכם לראות את הגן, הגננות והילדים בעת השגרה היומיומית האמיתית שלהם, מבלי שהתכוננו לביקורכם – וזוהי ללא ספק הדרך הטובה ביותר לבדוק האם זהו הגן עבורכם.

אולי יעניין אותך גם:

עודכן בתאריך: 28 ביוני 2022

דילוג לתוכן