חרדות בהריון

התמודדות עם חרדות בהריון – טיפים להריון בטוח : תקופת ההיריון היא תקופה מלאת חוויות ורגשות. לצד התרגשות ופרץ שמחה ישנם לא מעט דאגות וחששות. אותן חששות, טבעיות וצפויות בסה"כ, יכולות להפוך אצל חלק מהנשים לחרדות ומצבי לחץ מעל הממוצע עד לחרדות קיצוניות.

הספרות המקצועית מצביעה על שני מצבי חרדה בזמן הריון:

  1. חרדה זמנית/ רגעית ברמות שונות, חרדות בעיקר סביב לחץ לבריאות העובר ולשלמות ההיריון. מה שמאפיין חרדות רגעיות בזמן הריון הוא שהן נעלמות ושוכחות ככל שעובר הזמן ותוצאות הבדיקות מתבררות כחיוביות. חשוב לציין שחרדות מסוג אלו אופייניות לאו דווקא כחרדות בהריון ראשון אלא גם חרדות בהריון שני ושלישי.
  2. חרדות שהולכות ומתעצמות ככל שההיריון מתקדם, ולא פוסקות. השיא מגיע לקראת הלידה עצמה. חרדה מסוג זה יכולה לסכן את בריאות האם והתינוק במיוחד אם היא מחמירה ומלווה בחרדה מוגזמת (פיזית ונפשית).

במאמר הקרוב נעסוק בנושא חרדות בהיריון, נציג נתונים רלוונטיים של חרדת הריון, ניתן טיפים להתמודדות ובעיקר ננסה להוריד דופק לאותן אימהות לעתיד.

חרדה בהריון- הסבר כללי

חרדה היא תגובה טבעית ללחץ ויכולה להיגרם ממגוון גורמים במהלך ההיריון, כולל שינויים הורמונליים, שינויים באורח החיים ודאגות לגבי בריאותך או התפתחות התינוק. ההערכה היא כי עד 15% מהנשים ההרות חוות תסמיני חרדה או הפרעות במהלך ההיריון בעוצמות שונות.

חלק מתסמיני החרדה הנפוצים במהלך ההריון כוללים:

  • דאגה או פחד מוגזמים לגבי בריאות התינוק או לידה
  • נדודי שינה או שינה מופרעת
  • קושי להתרכז או לקבל החלטות
  • חוסר שקט או עצבנות
  • התקפי בכי ותסכול
  • מתח בשרירים ואי נוחות פיזית

הבדיקות הרבות במהלך ההיריון מדגישות ונותנת להורים תחושה של חוסר שליטה: עד כמה אינם שולטים במצבו ובריאותו של העובר. הדאגות והחששות האלו גוברות בעיקר אצל זוגות ונשים שחוו הפלות או קושי מתמשך בכניסה להריון, ואז כאשר מתפתח הריון נוצר מפלס גבוה של דאגות, פחדים וחששות בכל בדיקה. האישה מפתחת חשש וחרדה לקראת בדיקה, כאשר מגיעות התוצאות היא נרגעת לתקופה קצרה ואז מתחילה לפתח חרדה וחשש לקראת הבדיקה הבא.

החרדות מלוות כל שלב בהריון (בעיקר בשליש הראשון והאחרון), יחד עם זאת לא רק בהריון, מעל 50% מהנשים חוות דכדוך לאחר הלידה (לפעמים יותר מ-50%).

כמעט 2 מכל 10 נשים חוות דיכאון לאחר לידה ברמות שונות.

חשוב לציין, ולא מתוך כוונה להפחיד, אך נשים שלא יצליחו להתמודד עם החרדה, ויחוו חרדות קשות בהריון (יזניחו את הטיפול בחרדה), יגידו לעצמן: "אין מה לעשות זה חלק אינטגרלי מלהיות בהריון" יכולות למצוא עצמן בלידה מוקדמת.

לאישה בזמן ההריון יש שיח פנימי מתמשך, הכולל שאלת שאלות אינסופית:

  • איזה אמא אני אהיה ?
  • אולי אני לא בשלה להיות אמא ?
  • אולי מוקדם מידי/ מאוחר מידי להיות אמא ?
  • האם לעובדה שאני מעשנת או שעישנתי תהיה השפעה שלילית על התינוק ?
  • האם הגנים שלי יעברו לתינוק (בעיקר אם יש מחלות תורשתיות)
  • שאלות רבות לגבי בריאות העובר והתינוק, "מה יקרה אם"
  • האם הבן זוג שלי יהיה אבא טוב ? עד כמה צפויים לנו קשיים בזוגיות בעקבות לידת התינוק?
  • ועוד.

התקף חרדה בהריון – טיפים להתמודדות

ראשית, אל תתמודדי עם החרדה לבד, שתפי את בן/בת הזוג שלך. לאחר מכן פני לאיש מקצועי מתאים, במיוחד אם הסימפטומים גוברים.

  1. שתפי ודברי עם הרופא שלך: אם את חווה תסמיני חרדה במהלך ההריון, חשוב לדבר עם הרופא שלך או עם איש מקצוע בתחום בריאות הנפש לקבלת ייעוץ ותמיכה. הם יכולים להמליץ ​​על אפשרויות טיפול מתאימות או להפנות אותך למומחה במידת הצורך.
  2. תרגלי טכניקות הרפיה: טכניקות הרפיה כגון נשימות עמוקות, מיינדפולנס ויוגה יכולות לסייע בהפחתת תסמיני החרדה ולקדם הרפיה. פעילות גופנית סדירה יכולה גם לעזור להפחית את רמות הלחץ ולהרגיע את הנפש. בכלל, אימוני כושר יכולים מאוד לסייע לתחושה הכללית, במיוחד אם היית רגילה לעשות כושר טרם ההיריון. הריון אינו נכות, יחד עם זאת רצוי להימנע מפעילויות של ספורט אקסטרים או אומנויות לחימה הכוללת מגע ישיר עם לוחמ/ת אחר/ת.
  3. תיעדוף לטיפול עצמי: חשוב לטפל בעצמך במהלך ההריון, הן פיזית והן רגשית. היו אדיבות לעצמכן, יש לעסוק בפעילויות שאתן נהנות מהן, ופנו זמן למנוחה ורגיעה.
  4. התחברי עם אחרים: זה יכול להיות מועיל להתחבר עם נשים הרות אחרות או אימהות טריות שעוברות חוויות דומות. הצטרפות לקבוצת תמיכה או השתתפות בשיעורים לפני לידה יכולים לעזור לך להרגיש מחובר ונתמך יותר.
  5. התמקדי ברגע ההווה: יכול להיות קל להיקלע לדאגות לגבי העתיד או העבר, אך התמקדות ברגע ההווה יכולה לסייע בהפחתת תסמיני החרדה. תרגילי מיינדפולנס יכולים להיות שימושיים באימון המוח שלך להישאר ברגע הנוכחי.
  6. טיפולים התנהגותיים קונטיביים דווחו כמועילים ביותר, חפשו מטפלים שמומחים בתחום, כמו אלו של מרכז אתרוג.
  7. שינוי ה-SETTING, במיוחד בזמן הריון בו הנשים לפעמים מסתגרות בבית ולא יוצאות (מחשש שיקרה להן משהו או מתוך רחמים עצמיים) צאו למרחבים, צאו לטבע, בצעו הליכות ושברו שגרה.

שאלות נפוצות לגבי חרדה במהלך ההריון

ש: האם זה נורמלי להרגיש חרדה במהלך ההריון?

ת: כן, זה נורמלי להרגיש חרדה במהלך ההריון, בהתחשב במגוון השינויים ואי הוודאות הכרוכים בכך. עם זאת, חרדה מוגזמת עלולה להוביל לסיבוכים בריאותיים פיזיים ונפשיים ויש לנהל אותה כראוי.

ש: מהן אפשרויות הטיפול בחרדה במהלך ההריון?

ת: אפשרויות הטיפול בחרדה במהלך ההריון כוללות טיפול בשיחות, טיפול קוגניטיבי התנהגותי וטיפול תרופתי. הרופא שלך או איש מקצוע בתחום בריאות הנפש יכולים להמליץ ​​על אפשרות הטיפול המתאימה ביותר לצרכים שלך.

ש: האם חרדה במהלך ההריון יכולה להזיק לתינוק?

ת: חרדה מוגזמת במהלך ההריון עלולה להוביל לסיבוכים בריאותיים פיזיים ונפשיים הן לאם והן לתינוק. חשוב לחפש טיפול ותמיכה מתאימים כדי לנהל תסמיני חרדה ביעילות.

התקפי חרדה בהריון – את לא לבד

במרכז אתרוג צוות המומחים שלנו מבין עד כמה חרדה בהריון יכולה להיות מציפה ומאתגרת. חשוב לזכור שאת לא לבד ויש תמיכה זמינה ומקצועית.

שירותי הטיפול הפסיכולוגי שלנו, הייעוץ, ההדרכה והאבחון יכולים לעזור לך לנהל בצורה יעילה חרדה ומצבי בריאות נפשיים אחרים בזמן ההריון ואף לאחריו. אתן מוזמנות לפנות אלינו לקביעת פגישה עם אנשי המקצוע המנוסים והמומלצים שלנו.

זכרי, לדאוג לבריאותך הנפשית במהלך ההיריון, זוהי משימה בעלת חשיבות מכרעת גם לרווחתך וגם לרווחת תינוקך. אל תהססי לבקש עזרה אם תזדקקי לה.

עודכן בתאריך: 7 באפריל 2024

דילוג לתוכן