טיפול CBT לילדים

התמודדות עם קשיים רגשיים או התנהגותיים של ילד היא מורכבת ומאתגרת עבור הורים רבים. לעיתים קרובות, קשה להורים לדעת מה הטיפול הנכון והיעיל עבור ילדם והחיפוש אחר הטיפול האידיאלי עשוי להיות מפרך. טיפול CBT – טיפול קוגניטיבי התנהגותי, מתבסס על לימוד מיומנויות חדשות למיתון הרגש וההתנהגות. זהו טיפול ממוקד שמתאים למגוון מורכבויות ויכול לסייע לילדים רבים בהתמודדות עם קשיים רגשיים והתנהגותיים.

מה זה טיפול CBT לילדים?

טיפול סי בי טי לילדים הוא טיפול קצר ומוכח מחקרית, המתמקד במתן כלים פרקטיים לטיפול בקושי רגשי-התנהגותי תוך זיהוי והבנה מקיפה של אותו קושי. עיקר הטיפול מבוסס על הרעיון שהחשיבה משפיעה על הרגשות וההתנהגות של האדם ולפיכך, שינוי בדפוסי החשיבה יוביל לשינוי בהתנהגות.

ראשי התיבות CBT (Cognitive behavioral therapy) נוגעים למעשה בשני תחומים – קוגניציה והתנהגות. קוגניציה מתייחסת למידע הנמצא במוח ולכל התהליכים הקשורים בעיבודו ושימושו. התנהגות מתייחסת לדרך בה אדם פועל או מגיב.

למעשה, בטיפול CBT שמים דגש משמעותי על ההבנה של מונחים אלו בחייו של המטופל, והשפעתם אחד על השני.

מה כולל טיפול התנהגותי לילדים?

טיפול CBT לילדים הוא מובנה וממוקד מטרה, כאשר מטרת הטיפול מזוהה בתחילתו ומהווה את יסודו. כלומר, במקום לעסוק בכלל חייו של המטופל, הטיפול מתמקד בבעיה המרכזית שבעקבותיה פנה לטיפול.

טיפול CBT לרוב אורך כ-12 מפגשים, אך יכולים להתווסף מפגשים נוספים בהתאם למטופל ולצרכיו. ככלל, כמות המפגשים נעה לרוב בין 10-20 מפגשים. שיטת הטיפול מתמקדת בתהליך קצר ונקודתי ולכן, משך הטיפול לא חורג מכמות מפגשים זו.

במה טיפול CBT מסייע?

הטיפול עשוי להיות יעיל במתן מיומנויות וכלים חדשים ליצירת שינוי בדרכי החשיבה. בהמשך, בשל ההשפעה של המחשבה על הרגש וההתנהגות, אותו שינוי יועיל גם במיתונם. המיומנויות והכלים החדשים שהמטופל ירכוש במהלך המפגשים, יהיו תואמים  לקושי המרכזי שלו.

ישנן מספר דרכים בהן טיפול CBT מסייע:

לזהות ולגשת – הטיפול יכול לסייע בזיהוי של מחשבות שליליות והתמודדות איתן. כלומר, בעזרת הטיפול לומדים הילדים להבחין במחשבות שליליות ולערער אותן בעזרת עובדות מבוססות ראיות. אותן ראיות, נוצרות בטיפול ע"י שיח ולפעמים על ידי התנסות פיזית כלשהי כגון חשיפה ומסייעות להפחתת חרדה ודיכאון באופן עצמאי בשגרה.

הגברת מיומנויות התמודדות – הטיפול עשוי לעזור לילדים לפתח ולתרגל מיומנויות התמודדות, כגון טכניקות הרפיה, פתרון בעיות ואסרטיביות. מיומנויות אלו, מאפשרות לעמוד באופן יציב מול מצבים מלחיצים או מאתגרים.

טיפול בהתנהגויות מזיקות – הטיפול יכול לסייע לילדים לנכס לעצמם התנהגויות חלופיות ולדבוק בהן במקום בהתנהגויות הרסניות. בעזרת הטיפול, הילד לומד דרך נוספת בה רצוי לנהוג במקום ההתנהגות שהיא ברירת מחדל עבורו.

למי מיועד טיפול בילדים cbt?

הטיפול נותן מענה למגוון רחב של קשיים רגשיים והתנהגותיים לרבות חרדה, דיכאון, OCD ,PTSD ,ADHD ובעיות התנהגות נוספות. יש טיפולי CBT המתמקדים בקשיים מסוימים כמו טיפול בחרדה והם מתקיימים במסגרות אישיות או קבוצתיות לפי הצורך. כך, ניתן לאתר מטפל cbt לילדים המתמחה בקושי רגשי ו/או התנהגותי מסוים ולהתאים גם את צורת הטיפול לילד.

האם הטיפול מתאים לכל ילד?

הטיפול אינו מתאים לכולם, אך כן עשוי להתאים לרוב הילדים. ההתאמה של טיפול CBT לילד תלויה בו, בצרכיו האישיים ובקושי המרכזי שנמצא בחייו. תמיד האפשרות להתייעץ עם מטפלים או מרכזי טיפול, על מנת להבין אם טיפול CBT אכן מתאים לו.

על מנת לדעת יותר על מידת ההתאמה של הטיפול, יש ללמוד תחילה מהם יתרונותיו. לטיפול יש מספר יתרונות משמעותיים:

מיקוד – הטיפול במהותו מוגבל למשך זמן קצר יחסית, מתרכז בבעיה מסוימת וממקד את המאמצים המשותפים בהתמודדות עמה. כך, הוא אינו גולש לנושאים אחרים בחיי המטופל ושומר על יעילות ועקביות.

הכוח בידי המטופל – אומנם המטפל לוקח חלק אקטיבי בתהליך הטיפול, אך המטופל לוקח חלק לא פחות משמעותי. כלומר, התהליך מבוסס על ההשתתפות הפעילה של המטופל והמעורבות שלו. בטיפול CBT המטופל נמצא במודעות ומעורבות מוגברת לתהליך הטיפולי וזוכה לתחושת עצמאות והשפעה.

כלים להמשך – הכלים הנרכשים במהלך הטיפול יעילים למגוון רחב של מורכבויות ואינם מוגבלים לבעיה אחת. למרות שהם נלמדים סביב מוקד קושי ספציפי, הם ישימים למצבים נוספים בחיי המטופל.

מתאים למגוון קשיים – הטיפול מתאים למגוון רחב של מורכבויות רגשיות והתנהגותיות ולכן, רלוונטי עבור מטופלים רבים.

מוכח מחקרית – שיטת טיפול CBT הינה שיטה המתועדת כמוכחת מחקרית ומטפלים רבים מאמצים אותה.

איך כהורה ניתן לתמוך בתהליך טיפול CBT?

ההורה ממלא תפקיד חשוב בתמיכה ובהתקדמות של הילד בתהליך הטיפול. כדי לתמוך בו באופן המיטבי כדאי לזכור כמה פרטים:

מעורבות בטיפול – מומלץ להיכנס לפגישות, לשאול שאלות ולעקוב אחרי המלצות המטפל.

עידוד תרגול מחוץ לטיפול – רצוי לעודד את הילד לתרגל מיומנויות חדשות מחוץ למפגשים הטיפוליים, כגון שימוש בדרכי התמודדות או טכניקות הרפיה שלמד.

הכרה בהתקדמות – מומלץ לציין את ההתקדמות של הילד בפניו, לא משנה כמה היא קטנה. הדבר תורם להגברת המוטיבציה והביטחון של הילד בתהליך שעובר.

להוות דוגמא להתנהגויות בריאות – חשוב להדגים לילד כישורי התמודדות בריאים ואסטרטגיות תקשורת מומלצות בשגרה. חשיפה להתנהלות בריאה, תסייע לו לאמץ אותה לעצמו.

להתאזר בסבלנות – התקדמות בטיפול לעיתים לוקחת זמן ולכן, יש להיות סבלניים ועקביים בתמיכה בטיפול. חשוב לזכור שהתהליך מורכב ושהשפעותיו יהיו נראות בבוא העת.

פנו למרכז אתרוג לטיפול CBT לילדכם

הורים שנתקלים בקשיים רגשיים והתנהגותיים אצל ילדיהם עשויים להתקשות במציאת טיפול מתאים ויעיל. במרכז אתרוג, אנו מבינים שכל ילד הוא ייחודי ושהתמודדות עם בעיות רגשיות והתנהגותיות יכולות להיות מאתגרות להורים ולילדים כאחד.

טיפול CBT נמצא כיעיל ומשמעותי בטיפול בקושי רגשי ו/או התנהגותי בקרב ילדים. אם אתם מעוניינים להתייעץ עם מטפלים מומחים לגבי מידת ההתאמה של הטיפול עבורו או רוצים שילדכם יתחיל בטיפול, הינכם מוזמנים לפנות אלינו.

מרכז אתרוג הוקם בשנת 2005 ומורכב מאנשי מקצוע מנוסים המספקים טיפולים פסיכולוגיים ושירותי ייעוץ, הדרכה ואבחון. המרכז מתמחה במתן סיוע וליווי צמוד לילדים ובני משפחותיהם ביצירת שינוי בחייהם.

לקבלת מידע על טיפול CBT לילדים או לתיאום ייעוץ ללא עלות, אתם מוזמנים ליצור עימנו קשר.

עודכן בתאריך: 20 באוגוסט 2023

דילוג לתוכן