פוסט טראומה

תופעת הפוסט טראומה או הפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD) נקשרת בעינינו בעיקר לתמונות מלחמה ואסונות. אך פוסט טראומה יכולה להיגרם גם מתקיפת כלב פתאומית ובלתי צפויה, עדות לתאונת דרכים או כל מראה נורא אחר אשר מזעזע את אמות הסיפים של נפשינו ומותיר אותנו המומים וכואבים. האדם הסובל מפוסט טראומה יחזור שוב ושוב אל המראות הקשים בסיוטים שימנעו ממנו שינה ויחווה אותו בעוצמה בהישמע קול או שהייה במקום אשר מזכיר את האירוע הטראומטי.

מהי פוסט טראומה וכיצד היא נגרמת?

כולנו שמענו על מאורעות מלחמת יום הכיפורים שהותירו חיילים רבים בפוסט טראומה קשה. בשנות השבעים כמעט ולא היתה מודעות לסבל הנורא שסובלים החיילים ששרדו את הקרבות הקשים והציפייה מהם היתה להמשיך הלאה בחייהם. אך הם סבלו מביעותי לילה, התקשו לחזור לשגרת החיים ולהקים משפחות ורבים מהם סובלים מכך עד עצם היום הזה. כיום אנחנו יודעים הרבה יותר על התופעה ומבינים אותה וברשותנו כלים רבים יותר להתמודד איתה.

 
רובנו מכירים את התופעה כקשורה לאירועי מלחמה או אסונות קשים. לדוגמא אנשי צוות הכיבוי, גיבורי 9/11 שעדיין שומעים את הדי הבניינים המתרסקים, או השוטרים והצוותים הרפואיים המגיעים לזירות פיגוע ומתקשים לשכוח את המראות הקשים. אך פוסט טראומה יכולה להיגרם גם מתקיפה או מעדות למראות קשים כמו תאונת דרכים.

הלחץ והפחד שחשנו באותו הרגע היו כה עזים עד כי ההגנות הטבעיות שלנו לא עמדו בעומס ומאותו רגע ואילך חיינו השתנו לתמיד. החוויה הקשה או המראות הקשים חוזרים אלינו שוב ושוב, בין אם בחלומות הלילה ובין אם בזמן העירות והם מפריעים לנו להתרכז ולחזור לעצמנו.

אנחנו עלולים לחוות דיכאון או תחושת חוסר משמעות לנוכח גודל האירוע שחווינו, תחושה קשה שהעניין לא פתור ולא סגור עד כדי כך שישנם אנשים החוזרים למקום האירוע כדי לנסות ולמצוא בו תשובות ולהתמודד איתן.

מתעורר בנו קושי להאמין בטוב שיש לעולם הזה להציע אם קרה לנו משהו כל כך רע ואיום. אנחנו עלולים להיתקף בתחושות אשמה או חרטה (אם לא הייתי הולך כאן לבד זה לא היה קורה, אם הייתי צועק או עושה משהו אולי הייתי מונע אסון) ונראה ששגרת החיים אינה מעניינת אותנו יותר ואנו מתקשים להתרכז בה.

רעשים, קולות, או אפילו ריחות מסויימים עלולים להחזיר אותנו לאותו הרגע באותה העוצמה בדיוק, בלווית דפיקות לב חזקות, תחושת מחנק וחרדה, לחץ ואימה. חשוב לזכור שפוסט טראומה אינה חולפת מעצמה ועלולה להמשך גם שנים ארוכות לאחר האירוע. לכן חשוב כל כך לטפל בה ולא להזניח אותה.

נעים להכיר, אנחנו מרכז אתרוג, מרכז לאבחון וטיפול פסיכותרפי. אנו מתמחים במספר גישות ומטפלים בהתאמה אישית באחת מהן או בשילוב של כמה מהן על מנת לאפשר לכם ליהנות מחיים עשירים יותר וממצים יותר בתחום הרגשי, החברתי והמשפחתי.

כל אנשי המקצוע שלנו הינם בוגרי תואר שני לאחר התמחות ובעלי נסיון רב בתחום הטיפולי. הטיפול אצלנו מתקיים באוירה מכבדת ונעימה, לרוב באמצעות שיחות אך גם באמצעות אמנות, תנועה ומוסיקה.

אנו מאמינים כי לכל אדם יש זכות לנפש בריאה בגוף בריא, זכות לחיות חיים מלאים ומספקים, לבחור את הבחירות הנכונות ולטוות סביבו מארג של קשרים משפחתיים וחברתיים תומכים אשר יהוו רשת בטחון עבורו לכל אתגרי החיים המצפים לו.

כיצד מטפלים בפוסט טראומה?

חשוב לציין כי לא כל טיפול מתאים לכל אחד. יש מטופלים שיהיו אמיצים דיים כדי להתמודד עם טיפול מסוג חשיפה ממושכת PE שמטרתו לעזור למטופל להיחשף בהדרגה לגורם הטראומה, לדוגמא לחזור לנהוג במכונית לאחר תאונת דרכים קשה. זהו טיפול קשה אשר מגביר משמעותית את הסימפטומים למשך זמן קצר על מנת שניתן יהיה להתמודד איתם באופן מקצועי ומודרך.

ישנם מטופלים הזקוקים לאמפתיה רבה, לפירוק התחושות הסבוכות זו בזו של חרטה, הלם, בושה, אשמה ופחד ולטפל בכל אחת מהן בנפרד. זהו טיפול לא פשוט שדורש הרבה כוחות מן המטופל שעשוי לחוות עלייה משמעותית בסימפטומים של חרדה ולחץ רק מעצם השיחה על העניין.

מטופלים אמיצים שמגייסים את כל כוחותיהם להתמודד עם הטראומה יגלו לאחר זמן מה שהם חשים טוב יותר, וגם אם התסמינים לא יעלמו לגמרי, הם ייחלשו בעוצמתם ובתדירותם על מנת לאפשר להם איכות חיים טובה מספיק כדי להתחיל מחדש.

תופעת הפוסט טראומה, או הפרעת דחק פוסט טראומטי PTSD נגרמת לאחר חשיפה לאירוע קשה ומאיים, מפחיד ומסוכן. המראות הקשים והתחושות הקשות חוזרים אלינו שוב ושוב בשעות היום והלילה, מקשים עלינו לחזור לשגרה ולהתמקד בחיינו, ממלאים אותנו בתחושות אשם, חרטה, בושה ופחד ואף בדכאון וחרדה. מצב זה אינו חולף מעצמו ויכול להמשך גם שנים ארוכות לאחר האירוע, לכן חשוב לטפל בו באופן מקצועי.

 

עודכן בתאריך: 31 בדצמבר 2023

דילוג לתוכן