איך לשמור על בריאות הנפש?

כולנו רוצים להיות מאושרים, שלווים ומרוצים מחיינו ולהרגיש בנוח בסביבה המשפחתית והחברתית שלנו. אך החיים מזמנים לנו לעיתים אתגרים שעלינו לצלוח. על מנת שנצליח להתגבר על הגלים הגבוהים ולא להתנפץ על שרטון, חשוב לשמור על בריאות הנפש שלנו. במאמר זה נבדוק מה יכול לעזור לנו לשמור על בריאות הנפש שלנו ולזכות באיכות חיים.

מהי בריאות הנפש?

בריאות נפשית נמדדת ביכולתו של האדם להשתלב היטב בחברה ולנהל חיים ההולמים את כישוריו ויכולותיו, להיות חלק מחוג חברים ולמצוא זוגיות טובה, לעסוק במקצוע הגורם לו הנאה ולראות פרי בעמלו, להיות חופשי מדאגות ולהביט בתקווה אל העתיד. כולנו רוצים בכך, אבל לפעמים החיים מספקים לנו אתגרים לא פשוטים. אבל ואובדן, מצב כלכלי רעוע, מלחמה או מחלה יכולים לערער כל אדם. אך כיצד נוכל למנוע ממצבי מתח ולחץ זמניים להפוך למחלת נפש? כיום אנו יודעים שסביבה תומכת, בריאות גופנית ופניה לגורם מקצועי בעת הצורך יכולים להקל על סימפטומים ועוצמת המחלה ואף לסייע לאדם להגיע לתפקוד מלא ואיכות חיים גם כשהוא עובר משברים ואתגרים לא קלים, וכשהוא מתחזק, הוא יכול לשמש סלע איתן לאחרים.

סביבה תומכת כמפתח לבריאות נפשית

כולנו חשים לעיתים עצובים, כועסים, מדוכדכים, מאוכזבים ומלאי דאגה כלפי העתיד. כדי שהמצב הזמני שנגרם עקב גורמי מתח בחיינו לא יהפוך למצב כרוני ויתפתח לכדי מחלה הדבר הטבעי ביותר שנוכל לעשות הוא לקבל את עזרת הסביבה. בני האדם הינם יצורים חברתיים הזקוקים להגנת השבט או הקבוצה, המנגנון הפסיכולוגי שלנו עוצב לקבל סיוע ותמיכה כשרע לנו ולשאוב עידוד מחיבוק או ממילה חמה. לסביבה תומכת כגון משפחה, חברים ובן זוג מתאים יש את הכוח להפחית את עוצמת התחושות שלנו, להוות סלע איתן להישען עליו, להתאושש ולמלא את המצברים הנפשיים שלנו. חשוב לשתף את המשפחה הקרובה ואת חוג החברים שלנו במה שעובר עלינו על מנת שלא להביא להידרדרות והתפתחות מחלה נפשית.

נפש בריאה בגוף בריא

מהותה של הנפש הינה אחת מן החידות המורכבות והמרתקות ביותר שקיימות. בכל תרבות על פני כדור הארץ נולדו אגדות ומיתוסים רבים על היותה של הנפש בעלת קשר סימביוטי עם הגוף ושבריאותו של האחד משפיע על בריאותו של השני. איזון בין הגוף לנפש נחשב למקור הבריאות וכשצצות בעיות גופניות פעמים רבות מחפשים להם גם מקור נפשי. איזון הוא אכן מילת המפתח כשאנו באים לדבר על בריאות הנפש מאחר ורוב המחלות הנפשיות מציגות הפרה של שיווי המשקל הרגשי. גם כיום ממליצים מומחים רבים על פעילות גופנית ושמירה על משקל תקין כחלק מתהליך השגת בריאות נפשית ורבים טוענים שפעילות כגון יוגה, פילאטיס, שחיה והליכה רגלית משפרים פלאים לא רק את גמישותו וחוזקו של הגוף, אלא גם מעניקים שלווה ומרגוע לנפש.

פניה לגורם מקצועי

במידה ואנו עדיין חשים כי הרגשות הקשים לא עוזבים אותנו, אנו סובלים מחרדה או קושי לחזור לתפקוד רגיל, מומלץ להתייעץ עם גורם מקצועי. בסביבה שקטה ונעימה ניתן יהיה להעריך את המצב שבו אתם נמצאים, לבנות תוכנית טיפולית ולהתחיל לראות את ההתקדמות במצבכם ואת השיפור ההדרגתי. גורם מקצועי יכול להצביע על עובדות שלא הייתם ערים להן, לאבחן אתכם ולתת לכם הסבר הגיוני לקשיים שלכם. לדוגמא, אדם שאינו מודע להיפראקטיביות שלו ונחשב ל׳ילד הרע׳ במשפחתו וכמבוגר עדיין סובל מקושי לארגן ולנהל את חייו ואת מערכות יחסיו יצא נשכר מאד אם ילמד להיות מודע לקושי ממנו הוא סובל, לטפל בו באמצעות אימון הקשב והריכוז, למצוא עיסוק שהולם את יכולותיו ובת זוג שיודעת להכיל ולהבין את קשייו. בדרך זו יהפכו חייו לאיכותיים ומאושרים הרבה יותר בזכות מודעותו לגורם הקושי שלו.

מי אנחנו?

נעים להכיר, אנחנו מרכז אתרוג, מרכז לאבחון וטיפול פסיכותרפי. אנו מתמחים במספר גישות ומטפלים בהתאמה אישית באחת מהן או בשילוב של כמה מהן על מנת לאפשר לכם ליהנות מחיים עשירים יותר וממצים יותר בתחום הרגשי, החברתי והמשפחתי. כל אנשי המקצוע שלנו הינם בוגרי תואר שני לאחר התמחות ובעלי נסיון רב בתחום הטיפולי. הטיפול אצלנו מתקיים באוירה מכבדת ונעימה, לרוב באמצעות שיחות אך גם באמצעות אמנות, תנועה ומוסיקה. אנו מאמינים כי לכל אדם יש זכות לנפש בריאה בגוף בריא, זכות לחיות חיים מלאים ומספקים, לבחור את הבחירות הנכונות ולטוות סביבו מארג של קשרים משפחתיים וחברתיים תומכים אשר יהוו רשת בטחון עבורו לכל אתגרי החיים המצפים לו.

לסיכום

שמירה על בריאות הנפש חשובה לא פחות משמירה על גוף בריא. החיים עשויים לספק לנו אתגרים ומשברים, אך אם נשתף את הסביבה הקרובה במה שמציק ומפריע לנו נוכל לזכות בתמיכתה. פעילות ספורטיבית מתונה נחשבת ליעילה להפגת מתחים, מעניקה לנו שלווה ומרגוע ובריאה מאד גם לגוף. אם אנו מרגישים צורך בכך, כדאי ומומלץ להתייעץ עם מטפל מקצועי.

עודכן בתאריך: 27 באוגוסט 2023

דילוג לתוכן