טבע תרפיה: טיפול בהרפתקה בטבע

טיפול בהרפתקה בטבע היא שיטת טיפול חדשנית ומלהיבה, שעובדת עם הילדים בחיק הטבע, מחזקת את הביטחון העצמי ומשפרת את הויסות, ההתארגנות, התכנון והתעוזה.

זהו תחום טיפולי עוצר נשימה, שמוציא את הילדים למרחבי הטבע להרפתקה מעצימה שבה הם מגלים את כוחותיהם וחוזקותיהם ואת יכולות ההתמודדות שלהם.

הילדים נפגשים עם המטפל לשעה פרטנית או קבוצתית בטבע הפתוח, שבה הם עושים יחד משימות של הישרדות ושדאות כמו: הדלקת אש, טיפוס, חבלים, בישול בטבע, ניווט, טיולים ועוד.

במהלך המשימות בטבע המטפל מעודד את הילדים לשתף בחייהם – בסיטואציות חברתיות ומשפחתיות, בהתמודדויות חברתיות ובאתגרים רגשיים עימם הם מתמודדים ביום יום. הסיטואציות שהילדים חווים בטבע וההתמודדויות הנדרשות מהם, מזכירות לילדים לעיתים סיטואציות מחייהם מחוץ לטיפול, וזאת הזדמנות לשוחח על החיבורים האלה בין הטיפול והחיים בשגרה.

בטבע, בליווי המטפל התומך והמכיל, הילדים מכירים את עצמם באופן אחר מאשר מחוץ לטיפול, וילדים שחווים עצמם כנוטים להתפרץ, חרדים, ביישנים או נמנעים, מגלים לעיתים את הכוחות הטמונים בהם.

הרפתקה בטבע

למי מתאים הטיפול בטבע?

מרחבי הטבע טובים לנפש, מרגיעים, מחברים בין הילד למטפל, מעצימים את הילד, מעלים את הדופק ומאפשרים לילדים מרחב פתוח, שונה מכל המרחבים האחרים בחייו של הילד, שבו אפשר להתלכלך, להתנסות, להתמודד עם חששות, לתת אמון באחר ולעבוד עם המטפל כצוות.

כך למשל, המטפל והילד יכולים להכין בטבע תה מתוק מעשבי תבלין שאספו יחד, לאפות פיתות טעימות, ותוך כדי כך לשוחח על חייו של הילד או על חוויותיו.

הטיפול מתאים לילדים עם קשיי קשב וריכוז, קשיי ויסות, ביישנות וחרדה, קשיים התנהגותיים ועוד. הטיפול מתאים גם לאותם ילדים הנוטים להשתעמם או להתנגד לשעה טיפולית "רגילה" בחדר הטיפולים.

כך למשל, ילד עם קשיי ויסות יידרש להתמודד עם אתגרים שונים בטבע שיעזרו לו לווסת את עצמו טוב יותר. אם הטיפול יתקיים ביום גשום, הוא והמטפל יקימו ביחד מחסה, יחכו שהגשם יחלוף, יתמודדו עם אי נוחות או קור, או יצטרכו להמתין עד שהגשם יחלוף כדי לעשות את הפעילות שתיכננו.

ילד שמפחד מגבהים, ומביע נכונות לנסות הליכה על חבל כשהמטפל מחזיק לו את היד, יוכל לחוות הצלחה שתעודד אותו לאתגר את פחדיו יותר ויותר.

ילד עם קשיי קשב וריכוז ידרש להתמקד באיסוף עצים כדי להדליק אש, ולא יוכל להיות מוסח משלל הגירויים ביער, אחרת לא תהיה אש לבישול. הוא גם יתרגל מיומנויות של תכנון "יבש" הכולל גם התארגנות לקראת המשימה, ויישום של התוכנית בשטח (מיומנות שילדים רבים עם קשיי קשב וריכוז מתקשים בה).

ילד עם קשיים התנהגותיים ונטיה לא לקבל מרות של מבוגרים, יוכל להבין בהדרגה שרק אם יקשיב למטפל ויקבל את העצות שלו לגבי ההתנהלות בטבע, יוכל להתמודד עם האתגרים ולהשלים את הפעילות.

כאשר מגיע לטיפול ילד עם דימוי עצמי נמוך וחוסר ביטחון, יעצים אותו המטפל דרך החוויות בטבע ודרך הקשר, וינסה להראות לילד את עצמו כמישהו חזק שמצליח להתמודד ולנצח. הוא ידגיש את הכוחות של הילד, את יתרונותיו, ויבנה ביחד עם הילד נראטיב דרכו יקבל הילד ביטחון רב יותר בעצמו.

העקרונות החשובים של טבע תרפיה

אחד העקרונות החשובים של טיפול רגשי בטבע הוא שהמטפל יעודד את הילד ליישם את המיומנויות שרכש בטיפול גם בתחומים אחרים בחייו, ויחשוב איתו היכן היכולות שפיתח בטיפול יכולות לבוא לידי ביטוי מחוץ לטיפול ולקדם אותו.

טיפול בטבע מתאים לילדים החל מגן חובה ועד גיל ההתבגרות. עם כל גיל המטפל עובד בצורה שונה תואמת גיל, תואמת שלב התפתחותי, ומתאימה לאישיותו של הילד וצרכיו.

אחד העקרונות הנוספים של הטיפול בטבע הוא שהמטפל והילד שותפים בבחירת הפעילויות ודרגת הקושי, והילד מעורב בהחלטות ובבחירות, מה שנותן לו מקום ומעצים אותו.

על אף שהפעילות לעיתים מאתגרת, המטפל שומר על הילדים ומקפיד על כללי הבטיחות.

המטפל הוכשר בתוכנית להרפתקה וטבע של מכון וינגייט ויש לו ניסיון בעבודה פרטנית וקבוצתית עם ילדים עם קשיים רגשיים מגוונים.

המטפל פוגש את הילדים ביער. משך הפגישה כ-50 דקות. המטפל עובד לרוב עם הילד לבד, וההורים יכולים לחכות בקרבת מקום. כאשר יש סוגיות הנוגעות בקשר בין ההורה לילד, המטפל יכול להזמין את ההורה לפגישה ספציפית שמתוכננת מראש, בה נוכחים המטפל הילד וההורה, שבה ניתן לשוחח על האתגרים בקשר, ולעשות משימות מגבשות ביחד במרחב של היער.

המטפל נפגש עם ההורים לפי הצורך כדי לעדכן בהתקדמות בטיפול ולשמוע על מצב העניינים במסגרת החינוכית ובבית.

עודכן בתאריך: 8 באפריל 2024

דילוג לתוכן