תרפיה באומנות לילדים: יוצרים ומטפלים

טיפול באומנות לילדים מהווה אלטרנטיבה לטיפול הפסיכולוגי הקלאסי, המתנהל על ידי שיח בין המטופל למטפל. הטיפול מיועד לילדים המתקשים לבטא את עצמם ומאפשר להם לבטא רגשות, חוויות, תחושות ופחדים, באמצעות שימוש בחומרי אומנות ויצירה, תוך כדי שימוש בטכניקות שונות ומגוונות של אמנות: צילום, פיסול, ציור ועוד

ילדים רבים זקוקים לטיפול פסיכולוגי, אבל מה עושים אם הילד מתבייש לדבר עם הפסיכולוג? אם הוא צעיר מדי בכדי לבטא את הרגשות שלו? או לא יודע איך להעביר את התחושות שלו? לצד הטיפול הפסיכולוגי הקלאסי, יש מצבים בהם דווקא טיפול באומנות יכול להיות הטיפול המתאים ביותר לילד שלכם.

תרפיה באומנות לילדים – למי היא מתאימה ומומלצת?

מדובר באלטרנטיבה טיפולית נהדרת לילדים, שיטה נוספת לטיפול הפסיכותרפי, המיועדת לילדים המתקשים לבטא את עצמם מבחינה ורבלית. הסיבות לקושי יכולות להיות ביישנות, בעיה חברתית, מצבי טראומה, משברים, או התפתחות שפתית או קוגניטיבית שלא מאפשרת להם לקחת חלק בטיפול הקלאסי.

הטיפול מתאים גם למצבים בהם רוצים להסית את תשומת לבו של המטופל מעצמו וממחשבותיו, או מהקושי עמו הוא מתמודד. עצם תהליך ההתרחקות, מאפשר לילד להשתחרר, להירגע ותוך כדי היצירה לומדים על מצבו הרגשי ומחפשים פתרונות.

מטפל או מטפלת המתמחים בטיפול באומנות אצל ילדים, יודעים איך לזהות בתוך תהליכי היצירה את המחשבות, הרגשות וכל אותם הדברים שהילד מנסה להביע על ידי סמלים. המטפל מנתח את אותם הסמלים ומגלה תובנות מעמיקות אודות היצירות של הילד, על ידי צפייה ביצירה של הילד.

איזה סוג של טיפול זה?

זהו טיפול רגשי לכל דבר, עם דגש על טיפול רגשי באומנות. חשוב להבין שטיפול רגשי הוא שם כולל לרוב הטיפולים הפסיכולוגיים, מכיוון שכולם בעצם מטפלים ברגשותיו ובנפשו של האדם. טיפול רגשי מטפל בקשיים, במצוקות, חרדות, טראומות, דיכאונות, פחדים ועוד. תרפיה באומנות מטפלת בכל אותם תחומים, אבל פשוט עושה שימוש בטכניקות שונות מתחום האמנות כדי להגיע אל הילד ולהבין מה מתחולל בתוכו.

איך מתנהל הטיפול הרגשי באומנות?

מדובר במפגשים שבועיים, שלרוב אורכם הוא כשעה.

הילד מגיע לקליניקה, שבה הוא יכול למצוא מגוון חומרי יצירה, כגון:

צבעי גואש, צבעי ידיים, צבעי פנדה, טושים, צבעי עיפרון, חימר, בצק יצירה, פלסטלינה, חומרים ליצירת קולאז'ים, דפים בגדלים שונים, סרגלים, מדבקות, מצלמות, גבס ועוד.

במהלך המפגש יושב הילד ויוצר, לפעמים תהליך היצירה הוא חופשי ולפעמים המטפל או המטפלת באומנות מנחים את הילד. המצב משתנה מילד לילד בהתאם לצרכים שלו, לקושי עמו הוא מתמודד, למטרה אליה המטפל שואף להגיע עם המטופל ועוד. מטרתו של המטפל בכל מפגש היא לקבל הצצה אל עולמו הפנימי של הילד, תמונה זו מורכבת מצפייה בתהליך העבודה של הילד, שיחה עם הילד בעת העבודה ושיחה נוספת על היצירה בסיום התהליך.

כל העבודות של הילד נשמרות אצל המטפל וחל עליהם חיסיון מוחלט. שמירת העבודות מאפשרת גם התבוננות ברצף העבודות מתחילת הטיפול ועד סיומו, ניתן להתרשם מהתהליך שעבר הילד, שינויים, התפתחות וכדומה.

בכל מפגש יהיו בחדר גם משחקי קופסה, כדור ועוד, זאת ישמשו את המטפל במידה והילד לא ירצה ליצור במפגש וכך הם יוכלו למצוא אלטרנטיבה לפעילות מהנה אחרת.

האם הטיפול באומנות מתאים גם לילדים קטנים או מתבגרים?

טיפול באומנות נפוץ מאוד אצל ילדים קטנים, מכיוון שבאופן טבעי יכולת הביטוי שלהם פחות מפותחת והם מתקשים להביע רגשות. בו זמנית גם בני נוער ומתבגרים יכולים מאוד להתחבר לתרפיה באמנות, בגלל שזהו שלב בחיים בו הם נוטים להסתגר, פחות משתפים ולעתים יהיה להם קל יותר לבטא את עצמם דרך פיסול, ציור, צילום או כל תהליך יצירה אחר, העיקר לא לשבת עם מטפל.

גם עבור ילדים קטנים וגם עבור מתבגרים, טיפול זה נחשב כמועיל מאוד בכל הנוגע לחיזוק הדימוי העצמי של הילד, חיזוק דימוי גוף, שיפור הביטחון העצמי, קשיי ויסות, משברים משפחתיים, התמודדות עם קונפליקטים פנימיים, פיתוח כישורים חברתיים, ועוד.

אולי יעניין אותך גם:

עודכן בתאריך: 5 באפריל 2021

דילוג לתוכן