תסמונת טורט וטיקים אצל ילדים

תסמונת טורט אצל ילדים היא הפרעה תנועתית והתנהגותית, הבאה לידי ביטוי בטיקים קוליים, תנועתיים ומוטוריים רבים. מה הם טיקים? איך מאבחנים תסמונת טורט? האם היא חולפת? והכי חשוב – איך ניתן לטפל בה?

תסמונת טורט קרויה על שמו של ג'ורג' ג'יל דה לה טורט, נוירולוג צרפתי שאבחן ותיאר את ההפרעה בפעם הראשונה במאמר שפרסם בשנת 1885. מדובר בהפרעה הבאה לידי ביטוי עם הרבה טיקים (לפחות טיק קולי אחד וכשני טיקים תנועתיים), שלא בהכרח מופיעים בו זמנית. הטיקים מופיעים פעמים רבות במהלך היום, לסירוגין או בכל יום, לאורך תקופה של שנה לפחות או יותר. בנוסף, לא תהיה תקופה של יותר משלושה חודשים רצופים ללא הופעת טיקים בכלל.

התסמונת עלולה להופיע אצל כאחוז אחד מהילדים. מדובר בתופעה הנפוצה יותר בקרב בנים מאשר בקרב בנות (ביחס של 1:4), כאשר ברוב המקרים היא מאובחנת אצל ילדים בגילאי 3-8. התסמונת עלולה להופיע לראשונה בגיל שנתיים ועד גיל 15, כאשר הגיל הממוצע לאבחון התסמונת הוא 6 שנים וב-96% אחוז מהמקרים היא מופיעה לפני גיל 11.

מהם טיקים?

טיקים (המכונים באנגלית Tics) הם תנועות לא רצוניות, מהירות וחזרתיות. לפני שנתקפים בטיק לרוב מרגישים דחף עז לבצע אותו ולאחר ביצוע הטיק לרוב חשים הקלה. את הטיקים ניתן לחלק לקבוצות:

  • טיקים מוטוריים מורכבים – בעיטות, קפיצות, הליכה משונה.
  • טיקים מוטוריים פשוטים – עיוות מסוים בפנים, משיכות בכתפיים, מצמוצים בעיניים.
  • טיקים קוליים פשוטים –  אנחות, שיעולים, כחכוח בגרון.
  • טיקים קוליים מורכבים – קללות, חזרות בלתי נשלטת על מילים.

טיקים אינם תופעה נדירה אצל ילדים, וכ-25% אחוז מהילדים סובלים מטיק כלשהו. ברוב המקרים הטיקים חולפים מעצמם בתוך כשנה מרגע הופעתם

מה גורם לטיקים אצל ילדים?

הסיבה להופעת הטיקים לא ברורה לחלוטין, משערים כי מדובר בשילוב של גורמים גנטיים וסביבתיים. כן ידוע כי חוסר איזון של דופמין במוח עלול לגרום להופעתם, זהו הורמון חשוב בתהליך התקשורת בין תאי העצב במוח.

  • בנוסף, קיימת השערה כי גם הפרעה במסילה שבין גרעיני הבסיסי במוח לבין קליפת המוח (קורטקס) גורמת לתנועתיות יתר ויוצרת טיקים.
  • טיקים מופיעים גם במצבים של דלקת זיהומיות ברקמת המוח או בשל תגובה דלקתית בעקבות זיהום הסטרפטוקוק.
  • טיקים עלולים להופיע גם כחלק ממחלות כמו שיתוק מוחין, הנטינגטון, וילסון ותסמונת נוירואקנתוציטוזיס.
  • סיבה נוספת להופעת טיקים היא נזק שנגרם למוח לאחר שבץ, גידול, דימום מוחי, חבלה או נזק מבני אחר למוח.

מה עלול לגרום לטיקים להחמיר?

  • תחושת כעס.
  • התרגשות.
  • עייפות יתר.
  • חום גבוה.
  • לחץ נפשי וסטרס.
  • תחושת חרדה.

איך מאבחנים תסמונת טורט אצל ילדים?

  • הטיקים חייבים להופיע לראשונה לפני גיל 18.
  • תדירות הטיקים תעמוד על מספר פעמים ביום, כמעט מדי יום, כשנה או מעבר לשנה.
  • מורכבות הטיקים, מיקומם בגוף וסוגם ישתנה במהלך הזמן.
  • הילד יחווה לפחות טיק קולי אחד וטיקים מוטוריים שונים מרובים.
  • בנוסף נעשה ברור אצל רופא ילדים, על ידי תשאול, ברור פסיכיאטרי, פסיכולגי ובמקרים מסוימים גם בדיקות דם, בדיקות הדמיה  ו-EEG, זאת כדי לשלול מחלות רקע נוספות.

האם טיקים קוליים אצל ילדים בהכרח מעידים על תסמונת טורט?

לא. טיקים קוליים הם תופעה שכיחה מאוד בקרב ילדים ומתבגרים (בעיקר בקרב בנים), אבל לרוב מדובר בהפרעה זמנית בלבד. טיקים קוליים הם בעצם צלילים משונים שלא ברור מה המשמעות שלהם, הם יכולים להיות שיעול מוזר או טורדני, כחכוח בגרון, חזרה על מילים או אפילו קללות.

האם מלבד טיקים קיימים תסמינים נוספים?

ילדים הסובלים מתסמונת טורט בדרך כלל סובלים גם מסימפטומים נוספים, המשפיעים על תפקודם, כגון:

  • הפרעה טורדנית כפייתית – OCD.
  • הפרעת קשב וריכוז – OCD.
  • הפרעות התנהגות והפרעות נוספות כגון: חרדה, הפרעות שינה, דיכאון, לקויות למידה ועוד.

קראו גם: טיקים וטקסים אצל ילדים – להתעלם או לטפל? – הסיפור האישי שלי

האם תסמונת טורט חולפת?

התסמונת מגיעה לרוב לשיאה בגיל 10 או 12 שנים. ברוב המקרים בגיל ההתבגרות מתחיל לחול שיפור. בשליש מהמקרים הטיקים חולפים, אצל שליש נוסף יחול שיפור ואצל השליש הנותר הטיקים יישארו.

האם קיימות תרופות לטיפול בתסמונת טורט?

אין תרופות לריפוי תסמונת טורט או לטיפול ישיר בתסמונת עצמה. כן קיימות תרופות לטיפול בתחלואה הנלווית, המיועדות לשיפור איכות חייהם של הילדים. לדוגמה: תרופות המיועדות לטיפול בטיקים (במקרים בהם הם גורמים למגבלה תפקודית קשה) או תרופות המיועדות להפרעת קשב וריכוז או לתסמינים נוספים כגון דיכאון, חרדה ועוד.

איך מטפלים בתסמונת טורט אצל ילדים?

הדרכת הורים – מומלץ שהורים לילדים הסובלים מהתסמונת יעברו הדרכת הורים שתסייע להם לתמוך בילד. במסגרת ההדרכה הם יכולים לשוחח על ההתמודדות עם הטיקים, על דרכי התערבות, על התמודדות עם סימפטומים נלווים של התסמונת, על תסכולים, סמכות הורית, הצבת גבולות ועוד. הדרכת הורים יכולה להתקיים במסגרת טיפול פסיכולוגי של ההורים, כחלק מטיפול אותו עובר הילד או כחלק מסדנה קבוצתית עם הורים נוספים.

טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT – זהו טיפול קצר מועד וממוקד מטרה, שיכול לסייע בתסמינים הנלווים לתסמונת טורט, כגון: חרדה, הפרעה טורדנית כפייתית, קשיים במיומנויות חברתיות, בעיות התנהגות ועוד. תסמינים מהסוג הזה עלולים לעתים להפוך למטרידים יותר מהטיקים עצמם, לכן חשוב לטפל בהם כדי להקל על תפקודו של הילד. בטיפול CBT מתמקדים בתסמין עצמו, מפחיתים את עוצמתו, מנסים לנטרל אותו, את דפוסי החשיבה של הילד, לשנות את ההתנהגות, עוזרים לילד לתרגל ולהטמיע התנהגות שונה, חדשה וחיובית.

טיפול רגשי – טיפול נפשי, שיספק לילד תמיכה ואוזן קשבת למצוקות הקיימות בחייו. במסגרת הטיפול הרגשי הוא ישוחח עם פסיכולוג ילדים, אם זה באמצעות שיחות רגילות ואם זה באמצעות טיפול במשחק, טיפול באמנות, טיפול בהבעה, במוזיקה או בכל אמצעי טיפולי אחר שיאפשר לו לתקשר בנוחות את שהוא חווה.

טיפול באמצעות המסגרת החינוכית – חשוב שהמטפל של הילד יהיה מעורב גם במסגרת החינוכית בה הילד לומד וישתף את צוות המקום במה שהילד עובר ויקבל מהם מידע אודות מה שהילד עובר במקום. חשוב לוודא שהילד משתלב כראוי במסגרת החינוכית, שההערכה העצמית שלו והדימוי שלו לא נפגעים ושחבריו עוברים הסברה אודות תסמונת טורט.

התייעצות עם פסיכולוג ילדים אונליין לצורך התאמת טיפול מתאים

אצלנו באתר תוכלו לתאם פגישת ייעוץ ראשונית אונליין עם פסיכולוג ילדים מומחה. הפגישה מתקיימת מרחוק, דרך ה-ZOOM. במסגרת הפגישה תוכלו לתאר לפסיכולוג את המקרה שלכם ושל הילד שלכם, את התסמינים והקשיים עמם אתם מתמודדים. ביחד תוכלו למצוא את תוכנית הטיפול והתמיכה שתתאים לילד שלכם, תוכנית שתאפשר גם לכם להתמודד עם הקושי שלו ולהבין אותו ואת מה שעובר עליו טוב יותר.

בואו להתייעץ: לתיאום פגישת ייעוץ ראשוני עם פסיכולוגים מומחים, לחצו כאן >>

עודכן בתאריך: 13 במאי 2021

דילוג לתוכן