פסיכוזה – תסמינים וטיפול

פסיכוזה היא מצב של ניתוק מן המציאות המלווה לעיתים קרובות במחשבות שווא ושיפוט לקוי. עבור אדם המביט מן החוץ, אדם בהתקף פסיכוטי עשוי להיראות מוזר ו"משוגע", אך קיימות כמובן רמות שונות של פסיכוזה ולא מדובר בהכרח במצב כרוני

מצבי פסיכוזה עלולים להיגרם כתוצאה ממחלות כגון סכיזופרניה, אך גם מסיבות אחרות ואירועים ספציפיים כמו למשל זיהום, דמנציה או אלצהיימר, אירוע מוחי, שימוש בסמים, צריכת אלכוהול מרובה וכו'.

תופעה נפוצה של התופעה היא פגיעה במצב החושי: הסטיגמה הידועה ביותר היא שמיעת קולות, אך אדם עשוי גם להריח ריחות, לראות דברים שאינם קיימים במציאות ואפילו לחוש טעמים יוצאי דופן.

את הפסיכוזה ניתן לחלק לכמה סוגים:

פסיכוזה חולפת

פסיכוזה חולפת נמשכת בין יום אחד ועד חודש. יכולה לכלול מחשבות שווא או שמיעת קולות, התנהגות או דיבור לא מאורגנים. לאחר האפיזודה ישנה חזרה מלאה למצב תקין.

פסיכוזה פרנואידית

פסיכוזה עם מחשבות שווא והלוצינציות (פגיעה תפיסתית) שמתמקדות בתמה מרכזית (נושא). נושא נפוץ אחד סובב סביב מחשבה שהאדם נרדף על ידי מישהו או שאחרים רוצים לפגוע בו.

לעיתים האדם גם יישמע את המחשבות הקשורות לגורם המאיים או אפילו את מה שהגורם המאיים (כביכול) אומר עליו.

יש כאלו שמכניסים גם דלוזיות של האדרה עצמית (גרנדיוזיות) תחת הקטגוריה הזו.

פסיכוזה שלאחר לידה

מתרחשת לאחר הלידה עצמה, בדרך כלל לאחר הולדת הילד הראשון. היא מאופיינת לרוב בדיכאון או במחשבות שווא במהלכן האם עשויה לפגוע בעצמה או בתינוק, אך ברוב המכריע של המקרים, הן אינן באות לידי מימוש.

פסיכוזה שלאחר לידה היא בדרך כלל אפיזודה חד פעמית ויכולה להיות קשורה לנטייה להפרעות במצבי הרוח ולא בהכרח לסכיזופרניה הקלאסית.

יחד עם זאת ובניגוד לפסיכוזות מסוגים אחרים, קיימים סימנים מקדימים כמו למשל חוסר שינה ועייפות או התקפי בכי (שהם כשלעצמם מערערים את המצב הנפשי).

מכיוון שהתופעה מאופיינת בשינויים חדים במצבי רוח, הטיפול התרופתי עשוי לכלול גם נוגדי דיכאון וליתיום (הליתיום משמש לטיפול בהפרעה דו קוטבית כמייצב מצב רוח).

פסיכוזה עקב שימוש בסמים

נפוצה אצל מי שהשתמש בסמים בתדירות גבוהה מאוד או בכמויות גבוהות, ולכן בארץ היא מופיעה בעיקר אצל תרמילאים שיוצאים לתור את העולם אחרי הצבא או בשנים שלאחר מכן.

פסיכוזה מסוג זה יכולה לעורר פחד וטראומה פתאומיים אצל הסובבים מכיוון שהיא עשויה לקרות גם למי שמעולם לא הראה סימנים למצב נפשי לא מאוזן.

כמובן שלא כל מי שמשתמש בסמים באופן הזה יחווה התקף פסיכוטי, והדבר תלוי בגורמים נוספים כמו למשל הסביבה החברתית ומבנה האישיות.

טיפול יעיל בפסיכוזה דורש תמיכה מצד הצוות הטיפולי, אך גם המשפחה והחברה הקרובה. בשל העובדה שהתופעה מוכרת ונפוצה בקרב האוכלוסייה הזו, קיימים בארץ מסגרות שיקומיות מיוחדות עבור מי שנפגע בשל חווית שימוש בסמים.

נוירוזה מול פסיכוזה

בעוד הסובלים מפסיכוזה מאבדים קשר עם המציאות באופן כמעט מובהק, הסובלים מנוירוזה אינם סובלים מאובדן קשר עם המציאות וחשיבתם הרציונלית אינה נפגעת.

לפיכך, הנוירוזה מתארת מגוון של הפרעות נפשיות כגון דיכאון, חרדה, אפטיות, ביטחון עצמי נמוך וכו'. מבחינה רשמית, המונח נוירוזה אינה מהווה מצב רפואי נפרד על ספר ה-DSM (מדריך האבחנה המסווג הפרעות נפש), אך במדינות מסוימות עדיין נמצא בשימוש נרחב, בעיקר בתחום הפסיכואנליזה.

בנוסף למצבים אלו, יש גם שני התייחסויות נוספות לתופעה:

1. פסיכוזה אקוטית – כזו שהתפרצה באופן פתאומי אצל מי שחווה התרגשות רבה, חוסר שינה או בלבול. הפסיכוזה האקוטית כוללת את הסימפטומים הנפוצים, אך חולפת במהרה ונמשכת בין שבוע אחד לשבועיים.

2. פסיכוזה אטיפית – מצב שהינו מצב פסיכוטי ברור, אך הסימפטומים בו אינם רגילים או מתרחשים בזמנים יוצאי דופן.

טיפול בפסיכוזה

טיפול בפסיכוזה נעשה באמצעות תרופות אנטי פסיכוטיות מדור ראשון או שני. אם הפסיכוזה מלווה גם במצבי רוח משתנים כגון דיכאון חמור, משתמשים גם בתרופות נוגדות דיכאון.

יחד עם טיפול תרופתי, חשוב גם שהמטופל ילמד כיצד לזהות את המצבים השליליים והתקשור הלקוי עם הסביבה, כך שיוכל לצמצם למינימום את החיכוך הלא נעים כלפי חוץ.

עודכן בתאריך: 20 בספטמבר 2021

דילוג לתוכן