מה כדאי ללמד את הילדים על נימוסים והליכות?

אף פעם לא מוקדם מדי להתחיל ללמד את הילד דבר או שניים על שיתוף, סבלנות, קבלת השונה, ניהול שיחה מתורבתת ועוד. לפניכם טיפים שיסייעו לכם להקנות לילדכם הרגלי נימוס טובים וחשובים מגיל צעיר

פעמים רבות הורים שואלים את עצמם מתי מגיע הזמן ללמד את הילדים דבר או שניים על נימוסים והליכות. אין הורה שלא היה רוצה להתגאות בכך שילדו מנומס ומתנהג יפה, אבל רבים חוששים להתחיל בתהליך הלימוד והחינוך.

מתי כדאי להתחיל?

אין גיל מומלץ, באופן טבעי ילדים לומדים הרבה מהתנהגות הוריהם כבר מגיל צעיר מאוד. אם הם ישמעו את ההורה אומר "תודה", יראו אותו מפנה את הכלים מהשולחן, מחכה לתורו בסבלנות ועוד – גם הילד יתחיל לספוג ולהשריש את אותם הרגלים טובים. ככל שתתחילו לסייע להם להפנים את הדברים מגיל  צעיר (בהתאם למידת התפתחותם והבנתם כמובן) – כך הדברים יהפכו לטבעיים ומושרשים בהמשך.

שימו לב למילים שיוצאות לכם מהפה

כאשר אנחנו נוהגים במכונית, מדברים בטלפון או נמצאים בסיטואציות אחרות בהן יש לנו נטייה להתעצבן – פעמים רבות אנו מקללים או מכנים אנשים אחרים בשמות גנאי. ילדכם הקטן, שנדמה לכם שלא מבין דבר – מבין ולומד הרבה יותר ממה שנדמה לכם.

אז אם אתם לא רוצים שהילד יקלל או יעליב אחרים, שימו לב קודם כל לאיך שאתם מדברים ומתנהגים, מכיוון שעליכם להוות לו דוגמה. כאשר הילד מדבר לא יפה, תמיד תוכלו לתת לו את עצמכם כדוגמה טובה לאיך נהוג לשוחח עם אחרים גם כשכועסים. אבל אם תקללו ותתעצבנו בעצמכם – אל תתפלאו אם זה מה שיעשה גם הילד.

למה שהילד לא יברך לשלום?

אם אתם רוצים שהילד ילמד לומר לשלום לאורחים ולהתראות כאשר אתם או הם הולכים – הראו לו איך אתם מקדמים לשלום ונפרדים בנימוס. גם אם הילד רק יאמר "היי", "ביי" או יחייך לאותם אנשים – עדיין זו דרך נהדרת להפגין נימוס וללמד אותם משהו על איך מקדמים בברכה, נפרדים לשלום ועוד.

מה עם בבקשה ותודה?

הורים רבים מצפים שהילד יאמר "בבקשה" ו-"תודה" ולא ידרוש דברים באופן תובעני. שוב, גם במקרה זה, עליכם להוות דוגמה. באותה מידה שאתם מצפים שהילד יבקש מכם דברים בנימוס, בקשו בדרך זו גם אתם ממנו. לא יקרה כלום אם אמא תאמר "תודה" לילד על כך שעשה משהו שסייע לה וזו לא בושה שאבא יאמר לילד הקטן שלו "בבקשה".

חשוב שילדים ייקחו חלק בענייני הבית

ילדים אוהבים מגיל צעיר לקחת חלק בכל מה שקשור לבית ולהרגיש שייכים: לעזור לאמא לקפל כביסה, לסייע להורים להכין עוגה, לנקות את הגינה או לטפל באח הקטן. בגלל זה כדאי ללמד אותם כבר מגיל צעיר שבסיום הארוחה מפנים את הצלחת מהשולחן, שזורקים את הבגדים המלוכלכים לכביסה, שפותחים את חלון החדר בבוקר, תולים את המגבת במקומה או כל דבר אחר שחשוב לכם שייקחו בו חלק בבית.

חשוב מאוד שתזכרו –  לא מדובר בעונש, מדובר בפעולות בסיסיות שכל אחד מבני הבית עושה וחשוב שידע איך לבצע אותן, כל אחד תורם לבית בהתאם ליכולתו.

ילדים צריכים לדעת להפסיד בכבוד

לילדים רבים קשה לוותר על צעצועים או להפסיד במשחקים. הורים רבים חושבים שבכך שהם יאפשרו לילד תמיד לנצח הם יעזרו לו – אך זו טעות. החיים שלנו רצופים בהפסדים וכדי להעריך זכייה צריך לדעת ללמוד לחוות גם הפסד.

לכן הקפידו ללמד את הילד על שני הדברים, אם זה באמצעות משחק ואם זה באמצעות ספרים העוסקים בנושא. חשוב מאוד שילדים יבינו שלא תמיד מקבלים את כל מה שרוצים, בטח ובטח שלא באופן מיידי. דברו איתם על סבלנות, תנו להם דוגמה מחיי היומיום שלכם, חזקו אותם כשהם מנצחים אבל אל תשכחו לעודד אותם גם כשהם מפסידים כדי שיחזרו לנסות שוב בפעם הבאה.

מחמאות הן לא חובה, הגיבו בהתאם והרוויחו אותן

חשוב להסביר לילדים קטנים וגדולים שכאשר מישהו מחמיא להם נהוג להודות לו על כך. ילדים קטנים במיוחד שומעים מסביב לשעון עד כמה הם יפים, מתוקים, נסיכים ומקסימים. אבל ילדים קטנים לא תמיד מבינים שזה לא דבר של מה בכך.

חשוב שילד יבין שכאשר מחמיאים לו נהוג לומר לפחות "תודה" ומנגד חשוב שגם אתם לא תצאו מגדרכם ותאדירו אותו באופן מוגזם, כי ככל שיגדל כך יחוש מתוסכל מכך שלפתע פסקו כל המחמאות (המוגזמות הרבה פעמים, הרי לא כולם נסיכים, נסיכות, מלאכים, מושלמים ועוד).

החזקת דלת לאחרים

זה נשמע אולי כמו משהו מאוד מטופש ובסיסי, אבל חשוב ללמד את המנהג הזה ילדים מגיל צעיר. לילדים יש נטייה לרוץ, להיכנס ולצאת מחדרים, מבלי להסתכל אחורה, זה לא מנומס ואפילו מסוכן. חשוב ללמד ילדים שזה בסדר לסובב את הראש ואם מישהו מגיע להחזיק את הדלת פתוחה עוד דקה אחת קטנה, גם אם זה אדם מבוגר וגם אם זה ילד אחר.

למדו את הילדים לכבד את השונה

ילדים נוטים לא לשלוט בלשונם ובתגובותיהם, לכן פעמים רבים הם פוגעים באחרים שלא בכוונה. חשוב ללמד אותם לכבד את האחר והשונה, לא לנעוץ מבטים, לא להצביע ולא להעליב. להסביר להם שכולם שווים, גם אם חלק מאתנו נראים קצת שונים.

זה לא הוגן!

החיים לא תמיד הוגנים, זאת למדנו כבר מזמן. אחד המשפטים הנפוצים שחוזר על עצמו אצל ילדים קטנים הוא "זה לא הוגן!" ואכן, כך הדבר. למדו את הילדים, בהתאם לרמת הבנתם, דבר או שניים על הגינות, על התייחסות לחברים ולסביבה כשם שהיו רוצים שיתייחסו אליהם, למדו אותם לקבל דברים בהבנה ואהבה גם כאשר לא תמיד הדבר מתאים להם.

שיתוף וחלוקה זו לא מילה גסה

ילדים קטנים מתקשים להבין את המושג "שיתוף" ועוד יותר להבין שהם צריכים לעתים לוותר על דברים ולחלוק. הראו להם איך אמא נותנת לאבא לקרוא את הספר שלה, איך אבא נוהג לעתים במכונית של אמא, איך לפעמים ההורים שותים מאותה הכוס וחולקים עוגה מאותה הצלחת – ועוד. כדאי שהילד יבין שלא תמיד יש מספיק לכולם ולכן לעתים צריך לחלוק – וזה בסדר.

למדו אותם לכבד חפצים של אחרים וגם את האחר

כשם שלילד שלכם יש משחק אהוב שיקר לו מאוד, כך יש לילדים אחרים צעצוע שכזה וחשוב להפנות זאת לתשומת לבו. מומלץ להסביר לילד שאם ירצה שיחלקו עמו חברים דברים שחשובים להם, עליו גם לחלוק את שלו. כדאי גם להסביר לו שלעתים ילד מתקשה להיפרד מחפץ או משחק שמאוד קרוב ללבו כשם שהוא מתקשה ולא תמיד כדאי לריב על כך.

בנוסף, חשוב שהילד ילמד לכבד את האחר, ידע להגיב בהתאם כאשר ילד אחר נסער ובוכה, יפגין כבוד כלפי אדם קרוב ולא יקטין את תחושותיהם.

למדו את הילד לכבד את עצמו

כשם שחשוב לכבד את האחר כך גם חשוב שהילד יכבד את עצמו. אם אנו רוצים שהילד יפגין כבוד כלפי אחרים עליו בראש ובראשונה להעריך את עצמו, לכן אל תשכחו להסביר לו ולומר לו שגם הוא חשוב, שאתם רגישים לתחושותיו, מודעים ליכולות שלו ואל תאפשרו לו להוריד מערכו.

אל תשכחו את כלל הזהב

״אל תעשה לחבריך את מה ששנוא עליך״ – הוא ללא ספק הבסיס להרבה סוגיות של נימוס והתנהגות. למדו את הילד איך יש להתייחס לאחרים, תוך הבנה של הדברים שלא היה רוצה שהסביבה תעשה לו.

נימוסי שולחן

כאשר מדברים על נימוסים, פעמים רבות הדבר מתקשר לשעת הארוחה. למדו את הילדים לא להכניס אצבעות לצלחות של אחרים, לא לדבר בפה מלא, למדו אותם לפנות את הצלחת ולומר תודה כאשר מגישים להם את הארוחה. נימוסי שולחן הם משהו שאף פעם לא מוקדם מדי להתחיל עמו, ככל שתתחילו מוקדם יותר כך יהיה לכם ולילד קל יותר בעתיד.

מה עושים כאשר מתעטשים ומשתעלים?

כולנו יודעים שיש דרך מנומסת לעשות את אותן פעולות בעת צינון, אבל אל תצפו שהילד ידע איך לנהוג אם לא תלמדו אותו. נזלת של ילדים קטנים היא דבר דביק, נפוץ ומדבק, אז למדו את הילד לשים יד או מרפק כאשר הוא מתעטש או משתעל, כך תעזרו למנוע התפשטות של חיידקים וגם הילד יהפוך למודע יותר למצבים מסוג זה.

עזרה לאחר

שתפו את הילד בפעולות שונות שמטרתן לגרום לו לעזור לאחר: לעזור לסבתא לסחוב את השקית, לשים אוכל לכלב, לעזור לאחיך הקטן להרכיב את המשחק ועוד. חזקו אותו מאוד על התנהגות זו והראו לו כמה נחמד לסייע לאחרים וכמה הדבר הופך אותם לבוגרים וחשובים.

הדרכת הורים – ללמוד את יסודות החינוך וליישם אותן בבית

לא כולנו נולדנו הורים מומחים, לא לכולם יש כלים ולחלק מאתנו קשה להציב גבולות, לבנות סמכות הורית, לטפל בבעיות התנהגות, לחנך, לשמור על תקשורת מקרבת, על כבוד בין בני הבית ובאופן כללי – לדעת איך להכין את הילדים שלנו טוב יותר לחיים, תוך כדי שאנחנו מחזקים אותם ואת הקשר שלנו איתם.

כאן באתר תוכלו לקבוע הדרכת הורים אישית אונליין ב-ZOOM, מרחוק. במסגרת ההדרכה תוכלו לקבל ייעוץ הורי, ללמוד את העקרונות החשובים, להטמיע אותם, לשתף בחוויות וקשיים עמם אתם מתמודדים בבית, לקבל כלים מעשיים להתמודדות ולהבין טוב יותר את צרכיו של הילד.

עודכן בתאריך: 10 במאי 2021

דילוג לתוכן