טיפול תרופתי

טיפולים פסיכולוגיים או פסיכיאטריים שונים מלווים לעיתים קרובות בטיפול תרופתי. אך חשוב לדעת שטיפול זה לא יכול לבוא במקום טיפול פסיכולוגי רציף ומסודר. הדיכאון הוא צורת התמודדות עם רגשות מודחקים בדרך כלל, והתרופות גורמות לכך שרגשות אלה יעלו על פני השטח – כך שבטיפול הפסיכולוגי עם המטפל קל יותר לזהות את הבעיות ולהתקדם ולטפל בהן

כשאדם נמצא בדיכאון או חרדה, נפגע המנגנון הביולוגי האחראי על התקשורת בין תאי המוח, כך שתפקיד התרופות הוא להעלות את רמת החומרים הכימיים שבאמצעותם תאי המוח מתקשרים. שלושת החומרים הכימיים המעורבים בטיפול בדיכאון ומרכיבים את התרופות המשמשות היום הם הסרוטונין, הדופאמין והנוראפינפרין.

לקריאה על תרופות לטיפול בחרדה >>

מהן התרופות המקובלות לטיפול בדיכאון ובמצבים נפשיים אחרים?

פרוזאק, זולופט, פאקסיל וציפרלקס התרופות השכיחות ביותר לטיפול בבעיות נפשיות ובראשן בדיכאון. התרופות הללו עובדות על בסיס חומר הנקרא סרוטונין.

מטפלים מעדיפים אותן על פני תרופות אחרות בעיקר מכיוון שהן מלוות בתופעות לוואי פחותות יחסית. מה בכל זאת תופעות הלוואי של תרופות אלה? – עייפות, חוסר מנוחה, בעיות שינה, כאבי ראש, חרדה, חשק מיני מוגבר, בעיות משקל, רעידות, הזעה.

אלוויל, אסנדין ואנאפרניל – קבוצה של תרופות שלהן יש השפעה על מגוון רחב של חומרים ובעלות תופעות לוואי רבות ולעיתים חמורות, בעיקר תשישות. תרופות אלה מתחילות להשפיע רק כשבועיים אחרי שהחל המטופל לקחת אותן.

איזוקרבוקסזיד, פנלזין, וטרניליציפרומין – התרופות הוותיקות ביותר לטיפול בדיכאון, הניתנות כיום במקרים נדירים בלבד. ידוע כי אסור לשלב עם תרופות אלה מספר מאכלים ומשקאות כגון שוקולד, יוגורט, אלכוהול, מספר ירקות ופירות ופולי סויה מכיוון שהשילוב יכול לגרום ללחץ דם גבוה ובמקרים חמורים להתקפי לב או שבץ. את התרופות האלה גם אסור לערבב עם תרופות נוגדות דיכאון אחרות.

טיפיקלית בופרופין (וולבוטרין) – תרופות חדשות יחסית. תופעות הלוואי שלהן – בעיקר עייפות, עליה במשקל ועצבנות. היתרון של התרופה הזו בעיקר שאין לה כמו לאחרות, השפעה גדולה מדי על התפקוד המיני.

אין להסתמך על המידע במאמר זה כתחליף לייעוץ רפואי/פסיכיאטרי מקצועי.

עודכן בתאריך: 3 בפברואר 2022

דילוג לתוכן