טיפול רגשי

התיאוריה שעומדת מאחורי המושג טיפול רגשי גורסת שהרגשות שלנו קובעים את מי שאנחנו והאופן שבו אנחנו בונים את עצמנו. מעבר להערכה עצמית, טיפול רגשי תורם גם לאספקטים אחרים כמו למשל קביעת מטרות, קבלת החלטות וזיהוי סכנות

בטיפול רגשי ניתן דגש על החשיבות של הרגשות לחיינו, כאשר הם עולים על פני השטח. הטיפולים הרגשיים הראשונים נוצרו על מנת שיהיה ניתן לערב את הרגשות בתהליכי טיפול זוגי, אך במהרה הסתבר שהם רלוונטיים גם לטיפולים פרטניים ומשפחתיים.

טיפול רגשי פועל על פי שלושה עקרונות מרכזיים:

  • הגדלת המודעות לרגשות.
  • שיפור הויסות הרגשי.
  • המרת רגשות (טרנספורמציה).

שיפור הוויסות הרגשי מאפשר למטופל להתמודד עם רגשות קשים ואינטנסיביים, בעוד המרת רגשות מאפשרת להמיר רגש אחד ברגש אחר. לרוב מדובר בהמרה מרגש שמקשה עלינו להסתגל לסיטואציות שונות לכזה שתורם להסתגלות.

ניקח לדוגמה טיפול רגשי זוגי, המורכב משלושה שלבים שונים:

1. בשלב הראשון חושפים את הבעיה הרגשית הבסיסית. המטרה: שינוי תפיסת המטופלים לגבי אותה בעיה רגשית.

2. השלב השני מתמקד ביצירת חוויה רגשית חיובית חדשה במקום החוויה השלילית. המטרה: ליצור תקשורת יעילה יותר.

3. השלב השלישי מסכם את הטיפול ופותר בעיות ישנות. המטרה: יצירת תכנית פעולה להצלחת התהליך גם מחוץ לחדר המטפל.

טיפול רגשי למבוגרים

כפי שציינו קודם לכן, טיפול רגשי למבוגרים יכול בין היתר להתמקד בטיפול זוגי, אך קיימת השפעה חיובית גם לטיפול רגשי לילדים, או טיפול בבני נוער ומתבגרים, במיוחד בסיטואציות כמו גירושין והסתגלות לחיים עם אחים ובני משפחה חורגים. לעיתים הטיפול הרגשי ניתן במסגרת משפחתית (EFFT).

כאשר המטופל הוא ילד צעיר, לעיתים אפשר לשלב בטיפול גם פעילות של משחק. היתרון של טיפול רגשי המיועד לילדים, מתבטא בכך שהוא נחשב לקצר יחסית ולעיתים נמשך רק מספר חודשים.

מטפל רגשי – מיהו?

מטפל רגשי הוא מומחה מורשה בתחום בריאות הנפש שעבר התמחות נוספת בטיפול רגשי. ההתמחות נעשית במסגרת "המרכזי הבינלאומי למצוינות בטיפול רגשי" (ICEEFT) אשר לו שלוחות וקהילות ברחבי העולם. בישראל קיימת קהילה של מטפלים מוסמכים ב-EFT בשם EFT Israel, אך יש לציין כי לא מדובר בארגון רשמי.

הבחירה בין מטפל רגשי לבין מטפלת רגשית היא חשובה גם כן. ישנם כאלו שיתחברו יותר לדמות גברית ולעומתם יש כאלו שיתחברו יותר לדמות נשית העשויה להתפס כאמהית, במיוחד אם המטופל נמצא בטיפול פרטני ולא בטיפול זוגי.

לימודים והסמכות

על מנת להיות מוסמך בטיפול רגשי יש להיות בעל תואר ראשון בתחום בריאות הנפש בנוסף לסיום שני קורסים לפחות לתואר שני בטיפול זוגי או משפחתי. יש גם להוכיח ניסיון מעשי בטיפול קליני.

תהליך ההכשרה בנוי משני שלבים: אקסטרנשיפ והכשרת מיומנות ליבה (Core Skills). שלב האקסטרנשיפ מורכב מארבעה ימי לימוד מרוכזים בהם לומדים את החלק התיאורטי, אך מתנסים גם בתרגול וסימולציות.

שלב ה-Core Skills נמשך שמונה ימים בשני חלקים ובו עובדים בקבוצות קטנות של שמונה עד עשרה אנשים. בשלב זה מתקיימות הרצאות פרונטליות, משחקי תפקידים והצגת דוגמה מן הניסיון הקליני של כל אחד מן המשתתפים. מעבר לזאת, הרצאות שוטפות והעשרות מתקיימות על ידי הקהילה הישראלית.

עודכן בתאריך: 9 בנובמבר 2021

דילוג לתוכן