הסבה להייטק: כך תגשימו את חלום הקריירה בהייטק

חולמים על הסבה להייטק? איך תדעו האם זה נכון לכם? האם זה ריאלי? האם תוכלו להצליח ולהיות מסופקים שם? ואם בדקתם והחלטתם שזה כן מתאים, איך עושים את המעבר בפועל באופן אפקטיבי שיחסוך לכם זמן?

רימה גורן מאמנת קריירה והסבה להייטק

רימה גורן

ייעוץ ואימון קריירה, מוטיבציה והסבה להייטק

אני כותבת את המאמר הזה כדי לעזור לכם להבין את הקשיים הצפויים לכם בתהליך ההסבה להייטק, איך להתמודד איתם ואיך לעשות נכון את המעבר.

חשוב לי לעזור לכם למנוע תסכולים בדרך, כמו למשל ניסיון להתקבל לתפקיד קשה מידי, התחייבות לקורס ארוך ויקר שלא יביא תוצאות וכד'. ומצד שני, אם תפעלו נכון מתוך הבנת הקשיים – תגלו שהגשמת החלום אפשרית. אם הדרך לא תהיה לכם ברורה, אם הדברים ייראו לכם מסובכים מידי, אתם עלולים להתייאש, וחבל.

אני רימה גורן, מאמנת קריירה משנת 2006. לתחום האימון הגעתי אחרי עשור עבודה בפיתוח וניהול בהייטק.

עוד כשעבדתי בהייטק, התחביב שלי היה לעזור ללא מעט אנשים להיכנס לתחום, ומזה שנים רבות אני מלווה אנשים בצמתי החלטה משמעותיים בקריירה שלהם למצוא עבודה מספקת ומפרנסת.

אנשים רבים מעלים את האופציה לעבור להייטק ולא מעט אנשים שליוויתי אכן עברו בפועל להייטק בהצלחה.

הקשיים המרכזיים בתהליך ההסבה להייטק

הקושי הראשון: נדרש דיוק.

עולם ההייטק הוא רחב. איזה תפקידים בכלל מתאימים וריאליים לכם?

איזה מקצועות בהייטק יכולים להתאים לכישורים, להשכלה ולנסיון שלכם?

עולם ההייטק רחב ועשיר. יש עשרות תפקידים שונים שסף הכניסה אליהם לפעמים נמוך – ללא השכלה / ללא נסיון, עם או בלי קורס קצר כלשהו, ולעומת תפקידים  שסף הכניסה אליהם מאוד גבוה ודורש תארים וניסיון רב.

בחלק מהתפקידים נדרשות יכולות טכנולוגיות ובתפקידים רבים אחרים לא.

חשוב לבחון תפקידים פוטנציאליים שמתאימים עבורכם כך שבסבירות גבוהה תצליחו להתקבל כי הכישורים שלכם מתאימים, תהנו מהתפקיד כי הוא מתאים למה שחשוב ומספק עבורכם, וגם דרישות הכניסה לתפקיד יהיו סבירות כך שהמראיין יסכים לקבל אתכם למרות שאתם מגיעים מרקע שונה.

הקושי השני: נדרש ביטחון עצמי.

איך תסבירו למגייס בהייטק שאתם מתאימים לתפקיד למרות שאתם באים מרקע שונה?

אדם מהרהראם אתם רוצים לעבור להייטק מעולם תעסוקתי אחר, קורות החיים שלכם, ההשכלה והנסיון לא מתאימים לשפה, ולסגנון קורות החיים שיש למועמדים המתחרים.

איך מתאימים את קורות החיים כך שתצליחו בכלל להגיע לראיון העבודה? איך לשכנע את המראיין שאתם יותר מתאימים ממועמד אחר שהניסיון התעסוקתי שלו רלוונטי יותר?

בשביל זה עליכם להיות בטוחים בחוזקות ובכישורים הייחודיים שלכם ולדעת לבטא אותם בשפה שהמראיין רוצה לשמוע.

הקושי האמיתי הזה יוצר גם קושי פסיכולוגי: אתם עשויים להרגיש בעמדת נחיתות, נדרשים להסביר למה אתם בכלל מתאימים וזה מעורר חוסר ביטחון באופן מודע או לא מודע.

השלבים בתהליך ההסבה המקצועית

בגדול אפשר לומר שיש שלושה שלבים בתהליך המעבר להייטק:

1.      לזהות איזה עבודה הכי מתאימה לכם – לחוזקות שלכם ולמה שחשוב לכם.

2.      למפות איזה תפקידים מהסוג הזה קיימים בהייטק והאם קל או קשה להתקבל אליהם עם הניסיון וההשכלה שלכם. וכך לצאת לדרך בעיניים פקוחות ולא לוותר בהמשך אם יהיה קשה.

3.      לצאת לחיפוש העבודה לאחר הכנה מדוייקת של קורות החיים, אופן ההצגה שלכם בראיון עבודה ושימוש נכון בנטוורקינג. כך שתצליחו ליצור הזדמנויות להתראיין לתחום.

ולא פחות חשוב, להיות סבלניים, ליצור הזדמנויות מתאימות שיאפשרו לכם להגיע לראיונות עבודה ולשכנע את המראיין שאכן אתם מתאימים לתפקיד גם אם הרקע שלכם שונה.

אם אתם יודעים להציג נכון את הייחודיות שלכם ומאמינים בעצמכם, אם חקרתם נכון איזה תפקידים הכי מתאימים ליכולות שלכם ובעלי סף כניסה קל יותר לעולם ההייטק, אם תמשיכו ליצור הזדמנויות - אין לי ספק שעם ההתמדה, ההזדמנות הנכונה תגיע.

אחרי שתתקבלו לתפקיד הראשון שלכם בהייטק, משם תיפתח הדלת לעולם שלם של תפקידים ואפשרויות התפתחות. כשכבר תהיו בפנים, תוכלו לדייק איזה תפקידים וכיוונים מתאימים לכם, להתקדם בארגון או לרכוש השכלה מתאימה יותר במידת הצורך.

בואו נפרט מעט על כל שלב:

השלב הראשון: לזהות איזו עבודה הכי מתאימה לכם

כדי לדעת מה סוג העבודה שהכי מתאים לכם, עליכם לקחת בחשבון את השיקולים הבאים:

1.      מה התכונות הכי חזקות שלכם? לכל אדם יש כ 5 תכונות שבהן הוא מוכשר ממרבית האנשים.

2.      מה מלהיב אתכם? איזה סגנון עבודה אתם אוהבים? לשבת לבד מול המחשב? לעבוד עם אנשים? להוביל תהליכים? לרדת לפרטים ולהיות מומחה?

אם לא תבחרו תפקיד שהוא מלהיב, לא ממליצה לעבור להייטק, אתם תסבלו בתפקיד ולא תחזיקו מעמד הרבה זמן.

3.      מה הערכים שלכם? מה חשוב לכם בעבודה? בתרבות הארגונית?  במאפייני התפקיד?

אם תגיעו לארגון מאוד תחרותי ואתם בכלל אוהבים לעזור לאנשים, אם חשוב לכם גיוון והתפתחות ותגיעו לתפקיד מונוטוני שבו התהליכים ארוכים ואין גיוון – תסבלו.

4.      דבר אחרון, חשוב לקחת בחשבון שיקולים פרקטיים: מה הניסיון שלכם? איזו השכלה יש לכם? כמה שעות אתם רוצים לעבוד? כמה אתם רוצים להרוויח? איפה אתם רוצים לגור? האם אפשרי לכם לימודים בתחום? קורס או תואר? ועוד שאלות חשובות שיש לקחת בחשבון.

לאחר שמיפיתם את כל אלו, עליכם לכנס את התשובה לכמה משפטים בהירים שיעזרו לכם לעבור לשלב הבא: מיפוי בין הרצונות/ חוזקות/ שיקולים שלכם לבין התפקידים הקיימים בהייטק.

למשל, מהשלב הזה אתם יכולים לצאת עם אמירה כמו: "יש לי נסיון רב בעולם התפעול והלוגיסטיקה, אני מעולה בהובלת צוותים, ייעול תהליכים והקשבה לצרכים של הלקוחות. אני מחפש תפקידים של ניהול פרויקטים וניהול תהליכים בהייטק". זו תהיה ההתחלה. נקודת מוצא להתחיל ממנה לחפש תפקידים יותר מדויקים וליצור הזדמנויות לראיונות עבודה.

אני מציעה בשלב הזה כן לבחון אפשרויות נוספות בעולמות תעסוקה נוספים. כדי להיות בטוחים שהייטק הוא אכן האפשרות הכי מתאימה למרבית הקריטריונים החשובים לכם. ייתכן שיתברר שיש שינוי קריירה אחר שהוא יותר נגיש לכם שתוכלו לעשות כדי להיות מרוצים ומסופקים בעבודה. וזה לאו דווקא הייטק.

השלב השני: למצוא איזה תפקידים קיימים בהייטק שיכולים להתאים לכם

אם אתם רוצים לעבור הייטק, כדאי שתגדירו בדיוק לאיזה תפקיד: ניהול פרויקטים? ניהול מוצר? Success manager? איש בקרת איכות? איש מכירות? מתכנת? מנהל חשבונות לקוח? תפקיד במחלקת הגיוס? עוד ועוד תפקידים שדרגת הקושי להתקבל אליהם משתנה וההתאמה שלכם לתפקיד משתנה.

לחלק מהתפקידים קל יותר להתקבל ולא נדרשת השכלה מיוחדת, רק להראות שאתם בעלי הכישורים והנסיון גם אם מתחום אחר, ולעומתם יש  תפקידים שקשה להתקבל אליהם אבל אם אתם בטוחים שזה התפקיד המתאים לכם, אולי כן כדאי להשקיע בלרכוש את ההשכלה המתאימה.

כדי להתאים בין 4 הקריטריונים שעניתם בסעיף הקודם, לבין התפקידים הקיימים בפועל, אני ממליצה לעשות שני דברים:

1.      להסתכל על מודעות דרושים בתפקידים שונים ולנסות להבין האם התפקיד מושך אתכם וגם האם יש לכם את הכישורים המתאימים לתפקיד? זה לא קל להבין אם אתם לא מגיעים מהעולם הזה.

2.      לדבר עם הרבה אנשים שעובדים בהייטק, נניח 20 אנשים, לשאול אותם על התפקיד שלהם, על תפקידים אחרים שהם מכירים סביבם, להסביר להם איזה סגנון עבודה אתם מחפשים ולנסות ללמוד מהם איזה תפקידים בעולם שלהם מתאימים לתיאור של מה שחשוב לכם.

התהליך הזה יכול לקחת כמה שבועות עד שאתם מתחילים להבין מה הולך פה ומה יכול להיות רלוונטי לכם ומה לא.

חשוב לא להיבהל ולקחת את הזמן ללמוד בסבלנות את עולם התפקידים בהייטק. כך אתם מכינים את השטח להחלטה טובה שתאפשר לכם לפעול חכם בשלב החיפוש.

השלב השלישי:  לחפש עבודה בפועל בעזרת שיווק עצמי נכון

בדקתם מה חשוב לכם והתאמתם את זה ל 1-2 תפקידים רלוונטיים בהייטק. מה עושים עכשיו?

עכשיו עומד בפניכם השלב המאתגר – שיווק עצמי: בניית קורות חיים כך שיתאימו לתפקיד שאתם מחפשים בעוד שבפועל ההשכלה והניסיון שלכם הם פחות טובים ממרבית המועמדים שמגיעים מתוך התחום.

איך עושים את זה?

1.      כותבים קורות חיים שמבליטים את החוזקות והייחודיות שלכם

כתבו את קורות החיים כך שיציגו את החוזקות, התשוקות, הערכים והייחודיות שלכם. מטרתכם לשכנע את המגייס  שגם אם הרקע שלכם לא סטנדרטי, אתם בעלי הכישורים המתאימים לתפקיד.

חשוב לתאר את הניסיון שלכם בשפה של עולם ההייטק ולא בשפה של עולם המסעדנות למשל, כך שיהיה ברור שאם ניהלתם משמרת במסעדה, אתם בעלי כישורים רלוונטיים לנהל לקוחות למשל.

אם אתם תהיו בטוחים שאתם בעלי הכישורים המתאימים, יש סיכוי הרבה יותר גדול שגם המגייס ישתכנע.

תפקידם של קורות החיים הוא להשיג לכם ראיונות עבודה. אם לאורך זמן אתם לא מצליחים להשיג ראיונות עבודה לסוג התפקיד שאתם מכוונים אליו, כדאי מאוד לפנות לגורם מקצועי שיעזור לכם לכתוב את קורות החיים בשפה הנכונה והמדויקת ביותר להציג את החוזקות והניסיון שלכם באופן שתואר.

2.     מתכוננים היטב לראיון העבודה

אם כבר הוזמנתם לראיון עבודה, חשוב שתתארו למראיין את החוזקות והייחודיות שלכם באופן שיבהיר לו במילים פשוטות שאתם מאוד מתאימים, גם אם הניסיון נרכש באופן שונה ממה שהוא מכיר.

למשל, גם אם עבדתם עד כה בהוראה, להראות לו שהכישורים הנדרשים מניהול כיתה והורים וניהול פרויקטים בחינוך, אינם נופלים מהכישורים של מנהל פרויקט בהייטק.

ושוב – חשוב לפשט לו את זה ולהשתמש במילים שהוא מכיר ולא במילים ספציפיות לעולם שממנו אתם באים.

גם כאן, אם אתם מרגישים לאורך זמן שאתם לא מצליחים לעבור את ראיונות העבודה, כדאי להתייעץ עם גורם מקצועי שיעזור לכם לדייק את הסיפור שלכם ולהציג את החוזקות והנסיון שלכם באופן עוצמתי ומדויק לתפקיד שאתם מחפשים.

3.      מתכוננים לראיון הטכני

זה רלוונטי לתפקידים הטכניים יותר. חשוב להשיג מידע על השאלות שנהוג לשאול בשלב הזה, לרענן את הידע שלכם בעזרת חברים, ספרים, אתרים או קורסים מתאימים.

4.      מפעילים חזק את כל הקשרים

בגלל שקורות החיים שלכם לא סטנדרטיים מבחינת השכלה ונסיון, פחות אפקטיבי לשלוח אותם דרך מנועי החיפוש הרגילים.

עליכם להגיע לראש רשימת המועמדים של המגייס וזה באמצעות שימוש בנטוורקינג. אתםפ זקוקים לאיש קשר שישלח את קורות החיים שלכם ישירות למגייס ויעיד שאתם מתאימים לתפקיד, למרות הרקע השונה.

החברים שלכם ישמחו לעשות את זה עבורכם אם תדעו לכוון אותם לגבי היכולות שלכם ומה אתם מחפשים. רוב האנשים מרגישים לא בנוח לפנות לרשת הקשרים שלהם. זה שריר שחובה לחזק בתהליך הזה.

5.     מחזקים את החוסן הנפשי, יכולת ההתמדה והסבלנות

לא פחות חשוב, אבל סמוי לפעמים מין העין הוא ההיבט הרגשי פסיכולוגי של התהליך. אלו הם הספקות, החששות, האמונות שלנו לגבי מי אנחנו ומה אפשרי לנו. כל אלו משפיעים מאוד על התהליך.

חרדה ומחשבות טורדניותבשלבי החיפוש עצמו עולים ביתר עוצמה החששות שלא נצליח. עליכם לעבוד בחיזוק החוסן הנפשי מול התסכולים בדרך.

הדברים לוקחים זמן. נדרשים התמדה ולמידה תוך כדי תנועה כדי להשתפר עוד בתהליך החיפוש. במקום להתייאש ולהגיד לעצמכם "זה לא מצליח",.נסו ללמוד מה לא עבד בראיון עבודה הקודם ואיך לעשות את זה טוב יותר בפעם הבאה.

תמשיכו לחרוש את הנטוורקינג, לחזק את ההצגה העצמית שלכם, הביטחון העצמי שלכם והאנרגיות החיוביות שלכם. כמו כן חשוב לשים לב לאמונות והחששות שאולי מנהלים אתכם, ולבנות אמונות חיוביות ומחזקות במקומן.

אם דייקתם בשני השלבים הראשונים: אתם יודעים להציג נכון את הייחודיות שלכם ומאמינים בעצמכם, אם חקרתם נכון איזה תפקידים הכי מתאימים ליכולות שלכם ובעלי סף כניסה קל יותר לעולם ההייטק, אם תמשיכו ליצור הזדמנויות – אין לי ספק שעם ההתמדה, ההזדמנות הנכונה תגיע.

ראיתי את זה קורה פעמים רבות, כאשר אנשים ללא השכלה או ניסיון מתאימים, אבל כן בעלי יכולות ותשוקה, קיבלו הזדמנות להיכנס להייטק והצליחו שם לאורך שנים רבות.

ייעוץ לקריירה בהייטק

הדרך שתוארה בקצרה במאמר זה, היא הדרך החכמה והמדויקת לעשות הסבה מקצועית להייטק לתפקיד שתצליחו בו ותהנו ממנו, וגם יפתח לכם את הדלת לשנים רבות של התפתחות וצמיחה בעולם דינמי ומלא אפשרויות ותגמולים.

  • אם לאורך זמן אתם נשארים מבולבלים לגבי האם ומה יכול להתאים לכם בהייטק
  • אם אינכם מצליחים להגיע לראיונות עבודה מתאימים
  • אם אינכם מצליחים  לעבור ראינות

הגיע הזמן לקבוע פגישת ייעוץ ממוקדת ונעשה את זה ביחד.

בשיחת יעוץ של של שעה בזום, תקבלו תמונה ברורה של כל השלבים בדרך למציאת העבודה הראשונה שלכם בהייטק, בהתייחסות לנסיבות המיוחדות שלכם.

בפגישת הייעוץ:

1.      נדייק את הניסיון והחוזקות שלכם ונגלה מה התפקידים שיכולים להיות כיוון מוצלח עבורכם.

2.      נדייק את האתגרים בכתיבת קורות החיים וראיון העבודה.

3.      נזהה את נקודות החולשה שלכם בתהליך ותקבלו 2-3 משימות אישיות שיעזרו לייעל את הפעולות שלכם וליצור הזדמנויות טובות.

בהצלחה בפריצת הדרך שלכם להייטק!

רימה גורן מאמנת קריירה והסבה להייטק
ייעוץ ואימון קריירה, מוטיבציה והסבה להייטק
מומחית לקריירה ומוטיבציה. תהליכי עומק בצמתי קריירה וחיים, ליצירת הקשבה ודיוק פנימיים, ונחישות בלתי מתפשרת לתוצאות. ליווי בתהליכי שינוי וקפיצות קריירה, דוקטורנטית חוקרת מוטיבציה.

עודכן בתאריך: 9 בינואר 2023

דילוג לתוכן