האם הילד שלכם מרגיש בטוח איתכם?

פעוטות ותינוקות רבים לא חשים בטוחים בסביבת הוריהם, לעתים הסיבה לכך מוצדקת ולעתים לא. כיצד תוכלו לדעת אם הילד שלכם לא חש בטוח איתכם? או איך תוכלו לזהות אם ילד של אחרים לא חש בטוח עם הוריו?

כל התינוקות נקשרים באופן טבעי לאנשים הקרובים אליהם, מטפלים בהם ומספקים להם מענה לכל הצרכים שלהם (אוכל, החלפת חיתול, חיבוק, משחק ועוד). אך השאלה היא האם התינוק מרגיש בטוח איתכם, מוגן ואהוב או שאולי הוא חש חוסר בטחון וחששות בנוגע לקשר שלו אתכם. זה אולי נשמע מוזר לחלק גדול מההורים, כי הדבר הכי טבעי בעולם הוא קשר בין הורה לילדיו.

יחד עם זאת, המציאות המצערת מלמדת כי ישנם ילדים שיש להם סיבה טובה לחשוש מההורים ולתפוס מהם מרחק – אם זה בגלל שזה מה שלימדנו אותם, ואם זה בגלל שבמהלך הדרך טעינו מבלי להיות מודעים לנזק שנגרם.

כדי לגלות האם הילד שלכם סומך עליכם וחש שאתם הדמות האמינה והמרכזית בחייו – עברו על הסעיפים הבאים וענו לעצמכם על השאלות הבאות:

  1. כאשר הילד בוכה, פגוע או כואב – האם הוא ניגש אליכם כדי שתנחמו אותו או שאולי פונה לאדם זר או קרוב פחות?
  2. האם כאשר הילד זקוק לעזרה הוא פונה אליכם?
  3. האם הוא מקשיב לכם, מקבל את מה שאתם אומרים לו בהבנה? או שכל דבר יוצר קונפליקט גדול?
  4. האם הילד מנסה לשנות אתכם? את התנהגותכם? לשלוט בכם?
  5. האם הילד שלכם חש בנוח איתכם? או שהוא נראה לכם לחוץ, דרוך ולא משוחרר בנוכחותכם?

חשוב להבין, שגם אם הילד קשור אליכם, אוהב אתכם וקרוב אליכם – עדיין עלולים להופיע סימנים שונים שעלולים להעלות חשד לבעיה. לא תמיד סימנים אלו באמת מהווים בעיה אמיתית, לעתים מדובר במרד קטן של הילד, בניסיון לבחון את התנהגותכם, בחינה של גבולות ועוד.

ישנם סימנים שבמידה וכמה מהם מופיעים על בסיס קבוע, צריך לשקול לבחון את המצב ולטפל בו. לדוגמה:

  • ילד שמפתח תלות גדולה בהוריו נלחץ מאוד כאשר הדמות המטפלת העיקרית שלו לא נמצאת בסביבה. לעומת זאת, מנגד, ילד שמסיבה מסוימת לא קשור להוריו – לא יחוש בכלל כאשר הם ייעלמו מהסביבה.
  • ילד שלא זוכה לתשומת לב בבית, עלול להפוך לילד ידידותי מדי לסביבה, שצמא לתשומת לב כמעט מכל אדם בסביבה, זרים ומוכרים כאחד.
  • אם הילד לא בוטח בכם הוא לא יפנה אליכם כאשר ימצא עצמו במצב מצוקה.
  • ילד ביישן שנסוג ובורח מכל מצב.
  • ילד שמוטרד מאוד ממצבם של ההורים, במקום שהם יהיו מודאגים ממצבו. ילדים קטנים לא אמורים לדאוג לנו אלא אם נתנו להם סיבה לכך.
  • ילד שנראה מפוחד בסביבת הוריו, חסר בטחון, חושש לבצע פעולות שונות או לדבר בנוכחותם.

אם אתם חשים שכמה מהסעיפים שציינו מאפיינים את הילד שלכם או ילד אחר שאתם מכירים – טפלו בכך ועשו כל שביכולתכם לשנות זאת. ילדים הנולדים ומתפתחים בתוך סביבה לא חמה, מוגנת ומחבקת עלולים לסבול מבעיות שונות ככל שיגדלו – אם זה מבחינת בטחון עצמי נמוך, פחדים, חרדות, בעיות חברתיות, ועוד.

הדרכת הורים ליצירת תקשורת בטוחה וקרובה עם הילדים

במסגרת הדרכת הורים ניתן לעבוד על בעיות קיימות בתקשורת עם הילדים וגם למנוע קשיים עתידיים. זה לא פשוט ליצור תחושת ביטחון אצל ילדים ועוד יותר לא פשוט לשמר אותה לאורך זמן ככל שהם גדלים. מערכת יחסים בין הורים וילדים עלולה להיות טעונה, מורכבת ולחוות לא מעט קשיים. במסגרת הדרכת הורים תוכלו לקבל כלים מתאימים להתמודדות.

בין היתר תלמדו איך לגרום לילד לסמוך עליכם ואיך לסמוך עליו, איך לגרום לו לחוש בטוח, נאהב ועטוף, אבל גם להעניק לו תחושה שהוא עצמאי, בעל יכולות ומוערך. תלמדו איך לשוחח מבלי לצעוק, לריב, לאיים, אבל בו זמנית גם להציב גבולות, לבנות סמכות הורית ובסיס יציב לקשר שלכם עם הילדים.

כאן באתר תוכלו לקבוע הדרכת הורים אונליין ראשונה, מהבית, באמצעות ה-ZOOM. תוכלו לשתף בחוויות שלכם, באתגרים שאתם חווים, לקבל ייעוץ ראשוני והכוונה להמשך הדרך שתתאים למשפחה שלכם. הדרכת הורים אונליין היא דרך קלה ומהירה לקבלת סיוע מרחוק – אבל הכי מקרוב, מהבית.

עודכן בתאריך: 1 באפריל 2021

דילוג לתוכן