סכנות ברשת: הנחיות לגלישה בטוחה באינטרנט לילדים

סרטוני פורנו, מעשי בריונות, פדופילים וחשיפתו של מידע אישי – הן רק חלק מהסכנות האורבות לילדים שלכם ברשת. לפניכם כללים לגלישה בטוחה וגם כמה סימני אזהרה להתנהגות שמקורה בגלישה חריגה ומסוכנת

בעבר שימוש במחשב ופעולת הגלישה באינטרנט היו נחלתם של מבוגרים בלבד, אבל כיום ילדים משוטטים להם בין אתרי משחקים, רשתות חברתיות ועוד כבר מגיל מאוד צעיר. בעוד האינטרנט הוא מקור להשגת ידע, ליצירת קשרים ויכול לפתח את הילד, הוא גם טומן בחובו סכנות רבות, אפילו כאלו המסכנות את חייו.

פעולת הגלישה באינטרנט עצמה איננה מסוכנת או נחשבת לשלילית, אבל ילדים עלולים להיחשף למעשים שליליים, לתכנים שלא הולמים את גילם או להיות מנוצלים על ידי אנשים זרים, העלולים להיתקל בהם תוך כדי גלישה.

מהן הסכנות הנפוצות ביותר לילדים בגלישה ברשת?

  • חשיפת הילד לאתרי פורנו או סרטונים אלימים.
  • יצירת קשרים בין הילד לבין פדופילים, פושעים ואפילו ילדים בני גילו העלולים לסכן אותו (עלול להפוך לקורבן של בריונות ברשת, שיימינג ועוד).
  • הילד עלול בשוגג לחשוף או להעביר פרטים מזהים/אישיים לגורם שלישי – כגון כתובת מייל, כתובת הבית, מספר טלפון ועוד.
  • קיימים מצבים בהם אנשים וילדים הלוקחים חלק ברשתות חברתיות בהן משתתף גם הילד, עלולים לנסות להשפיע ולנצל לרעה את מצבו הנפשי של הילד: להשפיל אותו, להחרים אותו, לנסות לבצע מעשי בריונות המופנים כלפיו או לפתות אותו לפגוע באחרים באמצעות הבטחות, מתנות, הטרדות ועוד.
  • התמכרות של הילד למחשב, היא דבר הגורם לו לצמצם קשר עם העולם שבחוץ. הילד לא מבצע פעילות גופנית או נפגש עם חברים, הופך לפחות ורבלי ומכונס בתוך עצמו, רק רוצה להסתגר בחדרו, מול צג המחשב.

חשוב להבין כי במידה ותאסרו על הילד להשתמש במחשב ולגלוש באינטרנט, הילד ימצא דרכים אחרות לעשות זאת (בעת ביקור אצל סבתא, אצל חברים, בבית הספר ועוד). לכן הדרך הנכונה והבטוחה באמת להגן עליו, היא באמצעות הגדרת כללים ברורים שיספקו לו את תחושת החופש ולכם את הידיעה שהוא מוגן.

כללי הזהב לגלישה בטוחה לילדים ברשת

  1. הגבילו את שעות הגלישה והשימוש במחשב – כשם שחשוב להגביל את זמן הצפייה בטלוויזיה, כך גם בכל הנוגע למחשב. הגדירו זמן קבוע ביום בו תאפשרו לילד לגלוש וליהנות. מומלץ לקבוע כשעה-שעתיים ביותר לכל היותר. כמובן שזמן הגלישה משתנה בהתאם לגיל הילד.
  2. אל תמקמו את המחשב בחדרו של הילד – אם אתם רוצים לפקח על הגלישה שלו מבלי לנדנד, להציק או לתת לו תחושה שאתם לא סומכים עליו – פשוט הציבו את עמדת המחשב בסלון, בחדר המשחקים או בכל פינה אחרת בבית בה לא ניתן לסגור דלת ולהתבודד עם המחשב.
  3. הפעילו סינון – עליכם לבקש מספקית האינטרנט שלכם להפעיל שירות סינון אתרים, שימנע מהילד להיחשף לאתרי פורנו או אתרים בעלי אופי פוגעני או מסוכן. לרוב מדובר בשירות בתשלום.
  4. בכל זאת רוצים לרגל? ניתן להתקין תוכנת ריגול על גבי המחשב, שעוקבת אחר הפעולות שמבצעים משתמשי המחשב ברשת. רצוי וכדאי מאוד לשתף את הילדים אם אתם עושים זאת ולא להתקין את התוכנה ללא ידיעתם. פשוט הסבירו להם שאלו החוקים.
  5. דברו על הדברים – שאלו בעצמכם את הילד באילו אתרים הוא נוהג לגלוש, מה הוא עושה בהם ובמידה והוא לא משתף פעולה ניתן גם פשוט להציץ בהיסטוריית הגלישה שבדפדפן (לפחות עד לשלב בו הוא ילמד למחוק אותה…).
  6. שתפו את הילדים בחששות – פעמים רבות ילדים לא מבינים מה ההורים רוצים מהם ומדוע הם כל כך קשים וקשוחים. לכן, חשוב לשמור על ערוץ תקשורת חשוף, גלוי ופתוח, בו אתם תשתפו את הילד בכל הסיבות לכך שאתם מגבילים את גלישתו וחוששים ממנה. הסבירו לילד מה הן הסכנות הטמונות בגלישה, כך שיגלה ערנות בעצמו, לא יתפתה, יחשוב פעמיים לפני שהוא מבצע פעולות שעלולות לסכן אותו ולא ימהר לחשוף את עצמו בפני גולשים שאינו מכיר.
  7. שימו לב לסימני אזהרה – ילדים שגולשים באופן אובססיבי, מתבודדים, יורדים בהישגים בלימודים, מוחקים את היסטוריית הדפדפן, ערים מול המחשב עד שעות מאוחרות, מקבלים מתנות ממקור מסתורי או יוצאים למפגשים עם אנשים שאתם לא מכירים – הם ילדים שצריכים להדליק נורה אדומה אצל ההורה.

הדרכת הורים להצבת גבולות והגנה על הילדים

הדרך הנכונה ללמד ילדים לגלוש באופן בטוח באינטרנט היא רק אחד מהאתגרים שהורים מתמודדים עמם בכל יום. במסגרת הדרכת הורים, אתם יכולים לקבל כלים, הכוונה וסיוע מקצועיים, שיעזרו לכם להיות הורים סמכותיים יותר, כאלה שמצליחים להציב גבולות ברורים, לעמוד מאחוריהם וכאלה שהילדים מכבדים אותם.

כאן באתר תוכלו לקבוע הדרכת הורים אונליין עם פסיכולוגים מומחים – הדרכת הורים פרטנית, אותה אתם יכולים לעבור מהבית וללמוד איך להתמודד עם מגוון קשיים כמו: בעיות התנהגות, יחסי הורים-מתבגרים, הדרך הנכונה להציב גבולות, התמודדות עם התפרצויות זעם, צמצום ריבים בין אחים בפרט ובמשפחה בכלל, שיפור השיח והדיאלוג בין בני המשפחה, ועוד.

לתיאום פגישת ייעוץ ראשונית להדרכת הורים, לחצו כאן >>

אולי יעניין אותך גם:

עודכן בתאריך: 1 באפריל 2021

דילוג לתוכן