OCD – הפרעה טורדנית כפייתית

רבים מאיתנו צריכים לעתים לחזור ולבדוק אם נעלנו את הדלת או כיבינו את הגז, אך לסובלים מהפרעה טורדנית כפייתית – OCD, מחשבות טורדניות והתנהגויות כפייתיות כה מופרזות כך שהן מפריעות בתפקוד היומיומי, וקשה מאוד לסובלים להיפטר מהן

OCD – מה זה?

OCD (ראשי תיבות של Obsessive Compulsive Disorder), או בעברית – הפרעה טורדנית כפייתית, היא הפרעה נפשית המסווגת כהפרעת חרדה. מאפייני הפרעה טורדנית כפייתית הם מחשבות, רגשות, רעיונות ותחושות טורדניים, לא רצויים החוזרים ונשנים (אובססיות) הגורמים להתנהגות כפייתית (קומפולסיות) של טקסים או שגרות מסויימות.

סימפטומים: איך תדעו אם אתם סובלים מ-OCD?

הפרעה טורדנית כפייתית כוללת סימפטומים כגון:

  • רחיצת ידיים אובססיבית
  • בדיקות חוזרות ונשנות
  • אגירה קיצונית
  • עיסוק יתר במחשבות מיניות, דתיות או אלימות
  • סלידה ממספרים מסויימים
  • טקסים אובססיביים כגון פתיחה וסגירה של דלת כמה פעמים לפני שיוצאים או נכנסים לחדר

דוגמאות לאנשים הסובלים מהפרעה טורדנית כפייתית הם אנשים המוטרדים בצורה אובססיבית מלכלוך וחיידקים ולכן שוטפים את ידיהם שוב שוב, או אנשים המלאים בספקות ומרגישים צורך לבדוק דברים שוב ושוב (אם ניתקו את המגהץ מהחשמל או אם נעלו את דלתי המכונית למשל).

לעתים, האדם מבצע את ההתנהגות הכפייתית כדי להיפטר מן המחשבות הטורדניות, אך זה מספק לו הקלה רגעית בלבד, אם בכלל. לעומת זאת, אי ביצוע הטקס האובססיבי עלול לגרום לו לחרדה גדולה.

מחקרים על OCD

מחקרים שנעשו לאחרונה מראים כי שיעור הסובלים מהפרעה טורדנית כפייתית עומד על כ- 2-3% מהאוכלוסיה. הגורמים להפרעה לא ברורים ומשערים כי היא נובעת כתוצאה משינוי כימי בגוף או בתפקוד המוח. יש המשערים שההפרעה קשורה גם בגורמים גנטיים, ויש המאמינים כי היא נובעת מהרגלים סביבתיים שנרכשים עם הזמן.

טיפול ב-OCD (הפרעה טורדנית כפייתית)

טיפול ב-OCD מתנהל בדרך כלל בשני אופנים: טיפול פסיכולוגי וטיפול תרופתי. הטיפול מותאם למצבו והעדפותיו של כל אדם, ולעתים מבוצע טיפול משולב – פסיכולוגי ותרופתי גם יחד.

טיפול פסיכולוגי בהפרעה טורדנית כפייתית, הן בקרב ילדים והן בקרב מבוגרים, נעשה בשיטת CBT – טיפול קוגניטיבי התנהגותי. טיפול זה הינו קצר טווח וממוקד מטרה. במהלך הטיפול רוכש המטופל כלים קוגניטיביים והתנהגותיים המאפשרים לו לזהות, לנתח ולשנות את דפוסי ההתנהגות הבעייתיים ואת דרכי החשיבה הבעייתיות.

עודכן בתאריך: 11 בינואר 2021

דילוג לתוכן