טיפול דיאדי

טיפול דיאדי היא שיטת טיפול המשלבת בתוכה מספר גישות פסיכולוגיות, ששמות בראש סדר העדיפויות שלהן את החיבור והקשר בין ההורה לילד. מנקודת מוצא זו השיטה מטפלת במגוון רחב של בעיות, כגון: קשיי התנהגות, הפרעות בוויסות החושי, בעיות שינה ועוד

טיפול דיאדי, הנקרא גם טיפול הורה-ילד, הוא טיפול הנערך לילדים בגילאי הינקות והילדות המוקדמת, כשבחדר הטיפול נמצאים יחדיו: ילד, הורה ומטפל, ובכל טיפול (בדרך כלל) נוכח הורה אחר במהלך הטיפול.

השהות המשותפת בשלישייה (מטפל, הורה וילד) מאפשרת הבנה עמוקה יותר על יחסי ההורה והילד ומאפשרת גם התערבות והדרכה במקום.

טיפול דיאדי עוזר מאוד בהתמודדות עם קשיים שונים הקיימים בין הורים וילדיהם כגון:

ובנוסף עוזר הטיפול גם בכל בעיה בה להתנהלות ההורה יש יכולת להפחית את הקושי ולהרגיע את מערכת היחסים עם הילד.

הנחת היסוד בטיפול דיאדי

הנחת היסוד בטיפול דיאדי היא שיחסים חיוביים בין הורה וילד הם הבסיס להתפתחות רגשית – חיובית ותפקוד תקין.

התפיסה התאורטית מביטה אל האינטראקציה בין ההורה והילד ומנסה להבין האם האינטראקציה היא חיובית, מותאמת ומאפשרת הכלה והתפתחות, או שמה האינטראקציה היא שלילית ובכך מובילה אל עוד קשיים ובעיות תפקוד והתנהגות.

חלק ניכר מקשייהם של ילדים קשור באינטראקציה שלילית ביחסים עם הוריהם והאמונה היא שאם תשתנה האינטראקציה משלילית לחיובית רוב הקשיים הללו יפתרו.

חשוב לציין: יחסי הורה ילד הם גרעין ממנו ניזונה נפשו של הילד ולכן יש להם משמעות רבה על התפתחותו והתנהלותו של הילד.

מה גורם לאינטראקציה שלילית בין הורה וילד?

אינטראקציה שלילית היא אינטראקציה שמובילה לחוסר הבנה, חוסר התאמה ותסכול ומוסיפה קושי על קושי.

אינטראקציה שכזו יכולה לנבוע מסיבות שונות:

  • ציפיות של ההורה מהילד להתנהגות מסויימת ואכזבה אם לא קורה כך.
  • לחץ מצד ההורה לאותה התנהגות, תפיסות ואמונות שאינן מתאימות למציאות בשטח ולנפשות הפעולות במשפחה.

כמו כן, פערים גדולים בין ההורה והילד כמו קצב המשחק המשותף, תחומי עניין, רצונות שונים ומטרות שונות, יוצרים אצל ההורה חוסר הבנה או קושי בחיבור במחשבה שמשהו אינו בסדר.

מדוע נקרא גם "טיפול הורה-ילד"?

טיפול דיאדי נערך כאשר בחדר נמצאים יחדיו – ילד, הורה ומטפל ולכן נקרא גם טיפול הורה ילד. ההורה והילד משחקים, כפי שנוהגים לשחק בבית, או מבצעים את הפעולות השגרתיות שלהם יחד, ואילו המטפל תחילה נמצא בעמדת התבוננות.

בעמדת התבוננות, המטפל מנסה להבין לעומק את האינטראקציה וכך לאתר כשלים בתקשורת ביניהם. הכשלים הללו יכולים להגרם מחוסר הבנה ופירוש לא נכון, מחוסר סבלנות, או מסיבות שונות, היוצרות אינטראקציה שלילית שאינה מיטיבה עם היחסים ועם הילד.

לאחר ההתבוננות, המטפל משקף להורה את הכשלים בתקשורת בשתי דרכים:

האחת – להצטרף לפעילות של ההורה והילד, להדגים אינטראקציה חיובית באותה הסיטואציה ולפתח מניפת אפשרויות תגובה על מנת לתת להורה רפרטואר רחב יותר.

השנייה –  בשיחה נפרדת כאשר הילד אינו נוכח בחדר ונערכת שיחה בה המטפל משקף להורים את מה שראה, על מנת שההורה יפתח עין מתבוננת על עצמו ועל התנהגותו מול הילד.

ההורה מנסה להבין את המקור לתגובות של עצמו, וכך לעבד את הצרכים של הילד ורגשותיו בתוך האינטראקציה שקרתה. בנוסף, ההורה והמטפל מגבשים דפוס תקשורת מתאים וחיובי יותר.

מתי מומלץ לפנות אל טיפול דיאדי?

ראשית, אין צורך להחליט מראש האם טיפול דיאדי הוא מה שאתם צריכים. בפנייה למטפל מנוסה אשר עובד עם תינוקות ופעוטות, הוא יידע לומר האם במקרה הספציפי טיפול שכזה יכול לעזור.

אם אתם מרגישים שהיחסים שלכם עם הפעוט אינם חיוביים ושהשהות המשותפת שלכם אינה נעימה, יתכן כי הקשיים שהילד חווה קשורים ליחסים בינכם.

לפעמים היחסים הם המטרה עצמה מבלי שישנם קשיים נוספים בהתנהגות או בתפקוד, רק על מנת לייצר אווירה טובה יותר לשניכם ולאפשר בסיס טוב להתפתחות.

אולי יעניין אותך גם:

עודכן בתאריך: 10 בנובמבר 2021

דילוג לתוכן