חרדות בהריון

נשים רבות חוות חרדה בהריון כמעט לכל אורכו. הן חרדות לגבי המזון שהן אוכלות או שותות, עקב איסורים מרובים שנשמעים מסביב להן, הן חרדות למצב העובר לאורך היום, בין אם כשהן עולות על אוטובוס עמוס שנוסע בפראות או כשסתם עוברת שעה והן לא חשות אותו מתנועע, הן חוות חרדה מפני תוצאות של בדיקות משמעותיות בהריון כדוגמת בדיקת מי שפיר, וכן הלאה.

כיצד לחץ בהריון משפיע על העובר?

חרדה היא דבר מתיש גם לאדם הנמצא בסטטוס רגיל. במהלך הריון שבו גם כך הגוף מתמודד עם שינויים, כאבים ומחסור בשעות שינה, לחץ בהריון משפיע על העובר ולא רק על האם וחרדות בהחלט יכולות לגרום נזק אם הן לא במידת הסביר. סטרס משחרר בגוף חומר הנקרא קורטיזול. חומר זה הינו חודר שליה, ועל כן כאשר האם חווה עצבים בהריון ואף חרדות בהריון באופן כרוני, הקורטיזול עובר על העובר ומשפיע על ההתפתחות שלו, בעיקר בתהליכים כגון הבשלת הריאות והתפתחות מוחית.

חשיפה ממושכת לסטרס מחלישה את הגוף והופכת אותו לפגיע למחלות. אלו מצריכות התערבות תרופתית שלרוב פחות מומלצת בהריון, ובאופן כללי חושפות גם את העובר לחולי. יתר על כן, עוברים שנחשפו לרמות גבוהות של לחץ בהריון מפגינים בעצמם רגישות ונטייה ללחץ בהיותם תינוקות.

השפעות שליליות של חרדות בהריון

החשיפה לאינטרנט הביאה איתה נגישות להרבה מאד מידע ותשובות, אך גם חושפת את הקוראת להרבה חרדות שמקורן באינפורמציה שאינה מדוייקת אך יש עליה חזרה בפורומים ועל כן היא מקבלת אמינות, או במקרים שבולטים בשל ייחודם ולכן נראים נפוצים יותר אך אינם בהכרח נכונים, כדוגמת אחוזי הסיכון כמו במקרה של לידות בית.

לחץ הוא חלק מחיינו תמיד, אבל חשיפה לאינפורמציה שגויה יכולה לגרום לנו לפעול בדרך מזיקה. כך למשל, נשים הרות הסובלות מכאבי שיניים, יכולות להחליט להמנע מטיפולי שיניים ולסבול מכאבים רק משום שהן שמעו שאסור לנשים הרות ללכת לרופא שיניים.

כתוצאה מכך הן חוות כאב מתמשך שמשפיע על איכות חייהן, מעלה את רמות הסטרס שבו הן נמצאות ועל כן את רמות הקורטיזול, ולמעשה הן מסכנות יותר את העובר מאשר לו ביקרו אצל רופא השיניים שיודע כיצד להתמודד במקרים אלו.

כך הדין גם במקרה של המנעות מביצוע בדיקת מי שפיר. נשים רבות נמנעות מביצוע בדיקה זו שכן הן חוששות מהסטטיסטיקה. משיחות עם אנשי מקצוע בתחום עולה, כי מרבית הנשים מעריכות את הסיכון להפלה בעקבות בדיקת מי שפיר כגבוה משמעותית מהסיכון האמיתי – 1:200 במקום 1:1000 כפי שהמחקרים מוכיחים, ועקב כך, הן נמנעות מביצוע בדיקה חשובה זו, שנותנת אינפורמציה חשובה על תקינות ההריון והעובר. על כן, במקרה שיש ספק או חרדה, מומלץ להיוועץ במרכז ייעוץ מקצועי בתחום מי שפיר שיסייע להפחית את החרדה וייתן מידע אמין בנושא.

איך להתמודד עם התקפי חרדה בהריון?

כל עוד החרדה במידה סבירה, כנראה שהכל יהיה בסדר. כולנו דואגים קצת, ובכולנו נובטת בזמן ההריון אמא פולניה. אך מי שחשות חרדות לאורך רוב היום ולמשך תקופות ארוכות או התקפי חרדה, לא צריכות להתמודד עם זה לבד. במהלך ההריון ניתן לשכך את רמות החרדה באמצעות טיפול התנהגותי, הכולל שיחות ושינוי דרכי חשיבה, או באמצעות טיפולים אלטרנטיביים המסייעים להרגיע את הגוף והנפש.

במקרים בהם חרדה הופכת לכדי הפרעת חרדה של ממש המלווה בהתקף חרדה, כדאי להתייעץ עם פסיכיאטר, שכן יש תרופות פסיכיאטריות המאושרות לשימוש בהריון ואינן משפיעות על העובר.

עודכן בתאריך: 8 ביולי 2020

דילוג לתוכן