פסיכולוג או פסיכיאטר – ומה ההבדלים ביניהם?

רבים מבלבלים בין פסיכיאטר ופסיכולוג, כיוון שפעמים רבות הם פועלים יחד למען בריאותו המנטלית של אדם. שניהם מטפלים בנפש האדם ומבינים כיצד פועלים הרגשות. יחד עם זאת, קיימים ביניהם הבדלים חשובים

הבדל בהכשרה בין פסיכולוג לפסיכיאטר

אחד ההבדלים המשמעותיים בין פסיכולוג לפסיכיאטר הוא אופן ההכשרה שלהם.

פסיכולוג קליני הוא מי שסיים תואר ראשון ותואר שני בפסיכולוגיה – סה"כ 5 שנים. אך זו לא סוף הדרך. לאחר מכן עליו לעבור התמחות של כ-4 שנים בפסיכולוגיה קלינית. ההתמחות מתקיימת בבתי חולים פסיכיאטריים ובתחנות בריאות הנפש – כולם מוסדות ציבוריים.

קיימים גם תחומי התמחות אחרים לפסיכולוגים, כמו פסיכולוגיה חינוכית, חברתית, תעסוקתית, התפתחותית ועוד. התמחותו של פסיכולוג קליני מתמקדת בטיפול מעמיק באמצעות פסיכותרפיה (טיפול בשיחה) והוא זה שיכול לבצע טיפול פסיכולוגי.

בשונה מפסיכולוג, פסיכיאטר הוא קודם כל רופא. פסיכיאטר סיים לימודי רפואה כלליים ואז בחר בהתמחות בפסיכיאטריה. משך ההתמחות היא כ- 4.5 שנים. ההתמחות בפסיכיאטריה נחלקת להתמחות כפסיכיאטר ילדים או מבוגרים. לעיתים יש גם התמחות משולבת.

כיוון שפסיכיאטר הוא רופא, הוא רשאי להעניק טיפול תרופתי. אם הוא עבר הכשרה בפסיכותרפיה הוא יכול להעניק גם טיפול פסיכותרפיה באמצעות שיחה, כמו פסיכולוג.

אופן הטיפול

פסיכיאטר מכיר דרכי טיפול שונות ויכול להעריך מהו הטיפול המתאים ביותר לאדם הניצב לפניו:

  • טיפול תרופתי
  • טיפול רפואי כללי, בדיקה כללית ובדיקה של השפעות תרופתיות
  • טיפול פסיכולוגי (בשיחה)
  • טיפול של גירוי המוח

פסיכולוג מתמקד בטיפול בנפש באמצעות שיחה. קיימות כמה שיטות של טיפול פסיכולוגי, כמו טיפול CBT, טיפול פסיכודינמי ועוד.

המצבים הנפשיים שמטפלים בהם

פסיכיאטרים מטפלים, על פי רוב, באנשים עם בעיות מורכבות שצריכים התייחסות תרופתית, פסיכולוגית וחברתית גם יחד. מדובר במצבים כמו: דיכאון חמור, סכיזופרניה, הפרעה דו-קוטבית.

גם אנשים עם מחשבות אובדניות או שניסו להתאבד יופנו, על פי רוב, לטיפול פסיכיאטרי. אל כל המצבים האלו אפשר להתייחס כאל מחלות פסיכיאטריות.

למחלות אלו, ממש כמו למחלות פיזיולוגיות, יש בסיס ביולוגי גנטי. זה ניכר לעין במחלות כמו דיכאון וחרדה קשים, שיש להם סימנים פיזיולוגיים ברורים. פעמים רבות הטיפול המהיר והיעיל ביותר במחלות פסיכיאטריות הוא טיפול תרופתי שמטרתו להחזיר את האיזון הביולוגי.

טיפול פסיכולוגי, בדומה לטיפול התנהגותי קוגניטיבי, מטרתו לשנות את הראייה הדיכאונית ועל כן הוא מתאים למצבים קשים פחות או כטיפול תומך במצבים הקשים יותר.

יחד עם זאת, קיימים מחקרים המצביעים על כך שטיפול פסיכולוגי בדיכאון יעיל כמו טיפול בתרופות נוגדות דיכאון. חוקרים מאוניברסיטת פנסילבניה, מצאו שטיפול קוגניטיבי מצליח גם כן למנוע הישנות של התקפי דיכאון לאחר תום הטיפול.

על פי רוב, פסיכולוגים מתמקדים בטיפול באנשים הנמצאים במצבים חמורים פחות ושיכולים להפיק תועלת גדולה מטיפול פסיכולוגי, כמו דיכאון וחרדה, בעיות התנהגות, קשיי לימוד וכו'.

המערך הטיפולי

המפגש הראשון עם הפסיכיאטר הוא למעשה בדיקה פסיכיאטרית. בדיקה זו דומה לבדיקה רפואית, על אף שהיא כוללת בעיקר שיחה. הפסיכיאטר שואל שאלות במטרה להעריך את מידת שיתוף הפעולה של המטופל, את בוחן המציאות, רמת הבלבול והרגשות השליליים.

על פי רוב, בסיום הבדיקה, ימליץ הפסיכיאטר על טיפול, ויפגוש את המטופל לפגישות מעקב קצרות. יחד עם זאת לעתים הפגישות יהיו ארוכות יותר ויכללו טיפול בשיחה.

המפגש הראשון אצל פסיכולוג שונה ואינו כולל היבטים רפואיים וכולל שיחה בלבד, שגם מטרתה להעריך את מצבו הנפשי והמנטלי של האדם. פגישות ההמשך אינן פגישות מעקב, אלא פגישות טיפוליות. על פי רוב מדובר בפגישה שבועית למשך כמה חודשים.

שיתוף פעולה בין פסיכולוג לפסיכיאטר

קיימים מצבים שבהם נדרש טיפול וסיוע מורכב יותר. למשל, מטופל פונה לפסיכולוג המפנה אותו גם לבדיקה פסיכיאטרית או להמלצה לשימוש בתרופות.

מדובר בעיקר באנשים עם נטייה אובדנית, סוערים מאוד או עם דיכאון קשה, שלא ניתן לנהל איתם טיפול במצבם הנוכחי ויש צורך בהתערבות פסיכיאטרית כדי להרגיע את הרוחות ולאפשר יצירת קשר טיפולי.

במקרים אחרים, אדם מגיע לפסיכיאטר המפנה אותו לטיפול אצל פסיכולוג, כדי לתמוך בטיפול התרופתי, ולהוביל לשינוי ממקום עמוק יותר שיאפשר להפסיק את הטיפול התרופתי בעתיד.

כשמטופל נמצא גם במעקב פסיכיאטרי וגם בטיפול פסיכולוגי, הפסיכיאטר הוא הסמכות האחראית, והוא נחשב למטפל הבכיר יותר, שעליו לענות לשאלות העשויות לעלות בהקשר לטיפול.

איך פונים?

אם אתם, ילדכם, או קרובכם נמצאים במצוקה נפשית, חשוב שתפנו בהקדם לפסיכולוג או פסיכיאטר. כאן באתר תוכלו לבחור פסיכולוג מומחה לשיקולכם ולקבוע פגישת ייעוץ פסיכולוגי אונליין. בפגישה תשתפו את הפסיכולוג בבעיה, תקבלו חוות דעת ראשונה והכוונה לגבי המשך הטיפול הרצוי, טיפול פסיכולוגי או פסיכיאטרי.

אולי יעניין אותך גם:

עודכן בתאריך: 29 בדצמבר 2021

דילוג לתוכן