מינוי אפוטרופוס לחולה אלצהיימר ודמנציה

מינוי אפוטרופוס בכלל ולחולה אלצהיימר בפרט, נעשה לרוב במקרים בהם אדם אינו מסוגל יותר לטפל בנושאים הדורשים אחריות משפטית או הסכמה מפורשת. לדוגמה, הסכמה להליך רפואי, העמדה לדין, חתימה על חוזים וכו'.

במקרים אלו נהוג למנות לו אפוטרופוס אשר יחליט בענייני אלו והאדם שנמצא תחת חסותו מכונה "חסוי". האפוטרופוס חייב לפעול לטובת החסוי ולא למעול באמון שניתן לו. לדוגמה, כספי החסוי חייבים להיות מופקדים בחשבון בנק נפרד.

מינוי אפוטרופוס לחולה אלצהיימר

למרות שהסימנים הראשונים לפגיעה עקב מחלת האלצהיימר הם קוגניטיביים, לא כל אדם החולה במחלה זקוק בהכרח לאפוטרופוס, לדוגמה מי שסובל מבעיות זיכרון שאינן משפיעות באופן ניכר על תהליך קבלת ההחלטות שלו והוא מסוגל להבין את הדרוש ממנו בעת הצהרה או חתימה על ייפוי כוח, אינו זקוק לאפוטרופוס.

בהקשר הזה, יש לזכור כי אלצהיימר היא מחלה דגנרטיבית אשר מחמירה ככל שהזמן עובר: בהתחלה ייתכנו שיבושים בזיכרון או שליטה בדיבור (לדוגמה, חוסר יכולת למצוא את המילים הנכונות) ובהמשך תחול הדרדרות גם במצב הגופני כגון שליטה על סוגרים וקשיי הליכה עד כדי נכות של ממש. כאשר המצב הקוגניטיבי מדרדר עוד יותר, החולה כבר פחות מגיב לסביבה ואינו מזהה גם את הקרובים אליו ביותר.

לפיכך, בתי המשפט שוקלים בכובד ראש האם להיענות לבקשה למנות אפוטרופוס ולוקחים בחשבון כי המשמעות היא לקיחת חרותו ועצמאות הפעולה של האדם. לרוב הם ייעזרו גם בחוות דעת משפטית של רופא, פסיכולוג או פסיכיאטר.

מינוי אפוטרופוס לחולה דמנציה

לא כל אדם המפגין הדרדרות קוגניטיבית כלשהי הוא בהכרח חולה אלצהיימר. לדוגמה, ישנם אנשים הסובלים מרמה כזו או אחרת של דמנציה עקב סיבות שונות לחלוטין כגון פגיעות ראש או שבץ. גם דמנציה היא לרוב דגנרטיבית, אך אופי ההידרדרות עשוי להיות שונה. מסיבה זו, גם כאן לא כל חולה דמנציה זקוק בהכרח לאפוטרופוס.

מי יכול למנות אפוטרופוס לחולה אלצהיימר?

קרוביו של החולה לא תמיד יכולים או רוצים להפוך לאפוטרופוסים שלו, ולכן גם עובד סוציאלי, פקיד סעד ואף מוסד סיעודי יכולים לבקש בקשה כזו בנוגע לאדם או גוף ספציפיים שלדעתם יכולים לשמש כאפוטרופוס.

יחד עם זאת, במידה ולאדם יש קרובי משפחה מדרגה ראשונה, האדם המבקש להתמנות כאפוטרופוס חייב לציין זאת בבקשה ולצרף את הקרובים כמשיבים. ההחלטה הסופית נמצאת כאמור בידיו של בית המשפט.

האפוטרופוס אינו כל יכול

יש להסביר כי מבחינת הסמכויות, האפוטרופוס אינו כל יכול ובית המשפט עשוי להגביל את כוחו רק לעניינים מסוימים. יחד עם זאת, מכיוון שמחלת האלצהיימר היא לרוב מחלה בעלת מאפיינים חריפים ביותר, ניתנות לאפוטרופוס סמכויות נרחבות הנוגעות לקיים כל אספקט בחייו של החולה.

מינוי אפוטרופוס לאדם פגוע נפש

כאשר מדובר באדם פגוע נפש, הרי שניתן למנות לו אפוטרופוס החל מגיל 18, כאשר כל עוד הינו קטין, הוריו נחשבים לאפוטרופוסים החוקיים שלו. במקרה ומצבו הנפשי של האדם אינו מאפשר לו לקבל החלטה על ענייניו באופן זמני או קבוע, יכול בית המשפט לאשר לו מינוי אפוטרופוס בדומה למקרים האחרים שהוזכרו כאן.

לקריאה נוספת על מינוי אפוטרופוס – בקרו באתר של עו"ד אביתר רגר

עודכן בתאריך: 21 בינואר 2021

דילוג לתוכן