מהי מודעות עצמית?
מודעות עצמית היא בעצם התבוננות פנימית – פתיחת עיניים והקשבה עצמית, ומכיוון שלא כולנו מסוגלים להגיע אליה ללא עזרה או הכוונה, הטיפול הפסיכולוגי לעיתים מתעכב על נושא המודעות העצמית ומדגיש את חשיבותו.
חלק מתהליך ההגעה למודעות עצמית מלווה בהתמודדות קודם כל מול פחדים, להבין ממה נובעים הפחדים ולהתמודד איתם. ההתמודדות עם פחדים לרוב לא יכולה להיעשות לבד אלא רק בעזרת מישהו שנותן לנו ביטחון ותמיכה. ברגע שהאדם מצליח להתמודד מול פחדיו ולהבין אותם, הוא מתחיל מסלול ארוך שבעצם נמשך לאורך כל חייו.
מי שמגיע למודעות עצמית גבוהה יותר, מוצא עצמו פחות מדוכא, פחות כועס או מתוסכל ובאופן כללי – רואה את עצמו כבן אדם שלם וטוב יותר. פיתוח מודעות עצמית גם מפתחת ומחזקת את האישיות, מעניקה לאדם המגיעה אליה אורח חיים מאוזן יותר.
מודעות עצמית חשובה לא רק למי שמרגיש שחייו לא ממומשים או לא מספקים. היא חשובה באותה מידה גם למי שחייו נראים בעיניו טובים ומספקים – וזאת מכיוון שלמודעות העצמית אין גבולות ותמיד ניתן לשפר אותה. מודעות עצמית היא כאמור, תהליך של התבוננות עצמית שצריכה להיעשות ללא דעות קדומות, שיפוט או ביקורת, אלא ממקום נקי.
אין אדם נטול מודעות עצמית
בניגוד למה שניתן היה לחשוב, אין אדם נטול מודעות עצמית לחלוטין. ישנן רמות שונות של מודעות עצמית, והרמות נקבעות על פי רמת השליטה שיש לאדם על חייו. מודעות עצמית לא עוסקת רק למה שבין אדם לבין עצמו, אלא גולשת באופן טבעי גם למודעות חברתית ותרומתה לחייו של הפרט בתוך הכלל – במשפחה, בין חברים, בקהילה, במדינה וכ"ד.
בן אדם העובר את תהליך פיתוח המודעות העצמית בצלחה, גדל כאדם. גדילה כאדם פירושה קבלה עצמית וקבלה של אנשים אחרים בצורה טובה ובריאה יותר כבסיס להתפתחות אישית ולהעצמה.