טיפול פסיכולוגי קבוצתי

טיפול פסיכולוגי קבוצתי נחשב לכזה המועבר על ידי איש מקצוע לשני אנשים או יותר שלהם בעיה דומה או משותפת. הטיפול הקבוצתי מאוד פופולארי ומוכר מכיוון שמדובר בקבוצה של מטופלים שיכולים ללמד האחד מניסיונו של השני, בנוסף לקבלת הכלים המקצועיים שהם מקבלים מאיש המקצוע להתמודד עם בעיותיהם

מי מוביל את הטיפול הקבוצתי?

טיפול קבוצתי מוצלח מתבצע בדרך כלל בקבוצות שלא עולות על 8-10 משתתפים, כך שכל אחד יכול בכל זאת לקבל את הביטוי האישי לו הוא זקוק ולא "ללכת לאיבוד" בקבוצה גדולה ובה טיפוסים בעלי אופי שונה.

חלק גדול מהמטופלים בטיפול קבוצתי חשים לעיתים, עד להגעתם לטיפול, מבודדים ובודדים ובקבוצה הם מגלים שהבעיה היא לא רק שלהם ובכך כבר חשים הקלה. חברי הקבוצה מעניקים כאמור האחד לשני תמיכה רבה, הזדהות וחיזוק נפשי חשוב.

ישנם פסיכולוגים המתמחים בטיפול קבוצתי בבעיות כמו התמכרות להימורים, לאלכוהול, למין וכו׳, וכאלה המטפלים בקבוצה באנשים הסובלים מאותן חרדות או בעיות כמו למשל אנשים שנפגעו בתאונות דרכים, מטרור ועוד.

הכוח הקבוצתי לטיפול במטרה משותפת

לטיפול הקבוצתי היסטוריה רבת שנים שהחלה כבר במאה ה-17, אז גילו חוקרים התעניינות בהשפעתה של קבוצה על הפרט והכוח הרב והחיובי שיש בקבוצות מאורגנות לצורך טיפול במטרה משותפת ועל ידי הנהגה מקצועית וחיובית.

בבסיס הטיפול הפסיכולוגי הקבוצתי עומד הרעיון שהאדם הוא קודם כל "חיה חברתית" שלא יכולה להתקיים ללא קשרים עם סביבתה. הטיפול הקבוצתי מתבסס על דעה זו ושם את האדם הבודד בתוך הסביבה הטבעית שלו (החברה) בניסיון להיעזר בה לטיפול בבעיותיו.

לטיפול הקבוצתי יתרונות רבים על פני טיפול פסיכולוגי אישי, אך לא תמיד הוא מספיק. ישנם מקרים שבהם הטיפול הקבוצתי לבדו לא מצליח להביא אדם לריפוי מלא ולו בגלל שתשומת הלב מחולקת בין מספר אנשים וישנם מקרים הזקוקים ליחס האישי האינטנסיבי יותר.

לכן, לעיתים, יש המשלבים טיפול קבוצתי בחיזוק על ידי פגישות אישיות בכדי להגיע לתוצאות הרצויות.

עודכן בתאריך: 19 בספטמבר 2021

דילוג לתוכן