טיפול משפחתי

משפחה עלולה להיות לפעמים עסק מסובך. תא משפחתי גדול כקטן, מורכב מאנשים שונים באופיים ומזגם, באהבותיהם והרגליהם ולכן בלתי נמנע שיהיו לאורך הדרך בתא משפחתי לצד רגעים רבים של שמחה וחסד, גם רגעים לא מעטים של תסכול, אכזבה ובעיקר חוסר תקשורת. רוב הבעיות נובעות מתקשורת לקויה בין חברי התא המשפחתי לבין עצמם, הפוגעים בתפקוד המשפחה כולה. הנחת היסוד של כל טיפול מקצועי בסיסי היא קודם כל שניתן תמיד לשפר את התפקוד המשפחתי כיחידה אחת מגובשת ומתואמת

התא המשפחתי הממוצע צריך להתמודד ביום יום ובמשך שנים ארוכות עם קונפילקטים פנימיים בתוך התא המשפחתי וגם עם קונפליקטים חיצוניים הקשורים למשל לעבודה, למצב הכלכלי ולבריאות של כל חבריה.

כיצד מוגדר טיפול משפחתי?

טיפול משפחתי הוא טיפול פסיכולוגי לכל דבר הכולל את המשפחה כולה או חלק מחבריה – תלוי כמובן בבעיה העומדת לטיפול. כל טיפול משפחתי פועל למען גיוס חברי המשפחה השונים להתמודדות עם הקשיים השונים ופתרון בעיות המקשות על המשפחה כולה או על חלקה.

בניגוד לטיפול האישי שיכול להימשך לעיתים גם שנים ארוכות, טיפול משפחתי חייב בכדי להיות אפקטיבי למצוא פתרונות במהירות גדולה יותר ולכן הוא גם יחסית קצר יותר. טיפול משפחתי ממוצע אורך כ- 20 פגישות (כל פגישה באורך של כשעתיים) וזאת מכיוון שאפילו גיוס טכני של כל חברי התא המשפחתי או חלקם להגיע באופן סדיר לפגישות לאורך זמן היא משימה בפני עצמה.

הטיפול המשפחתי בעצם "פותח עיניים" לחברי התא המשפחתי בכל הקשור לדפוסי התנהגות של כל אחד ואחד מחבריה, ומנסה למצוא את ערוצי התקשורת הטובים ביותר של בני המשפחה בינם לבין עצמם כדי למצוא פתרונות ולהבין מה מאפיין את זוויות הראייה של כל אחד מחבריה.

בניגוד למקובל לחשוב, טיפול משפחתי לא בא לתקוף או לטפל במשפחה "לא מוצלחת" והורים כושלים או בבעיה נפשית של אחד או חלק מחבריה, אלא על דבר בסיסי בהרבה – בעיה באינטראקציה בין חברי התא המשפחתי (לעיתים קרובות כל אחד מחברי התא מוצלח מאד בפני עצמו). אינטראקציה לא בריאה בין חברי התא המשפחתי פוגעת ביכולת של המשפחה, של כולם יחד וכל אחד לחוד, להתמודד עם אתגרים ובעיות שצצים לארוך הדרך.

מתי יש צורך בטיפול משפחתי?

הטיפול בא לסייע בבעיות "כרוניות" הנמשכות בתא משפחתי מסיבה זו או אחרת לאורך שנים, או בבעיות ממוקדות וספציפיות מאד – לעיתים גם זמניות אבל מספיק מטרידות בכדי לפנות לעזרה של מומחה.

דוגמאות לסיבות בעקבותיהן מגיעות משפחות לטיפול משפחתי: התמודדות עם תא משפחתי חדש, ילדים חדשים במקרה של פרק ב', התמודדות עם מחלות, התמכרויות (אלכוהול, הימורים וכ"ד), בעיות כלכליות, פרישה מעבודה, אבטלה הפוגעת במשפחה כולה, בעיות בריאות של אחד מחברי המשפחה ועוד.

עודכן בתאריך: 19 בספטמבר 2021

דילוג לתוכן