הדרכת הורים לילדים עם הפרעות קשב וריכוז

הורות לילד עם הפרעת קשב וריכוז מלווה לעיתים בתסכולים ומצוקות. חוסר השקט של הילד, קשיי ההתארגנות והמוסחות הרבה, גורמים לא אחת לקונפליקטים בבית ומובילים לפגיעה בקשר בין ההורה לילד. הדרכת הורים פרטנית עם מדריכה מוסמכת בעלת נסיון בבעיות קשב וריכוז, תסייע לכם להבין טוב יותר מה עובר על ילדכם, לרכוש כלים להתנהלות אמפטית, סמכותית ומיטיבה עם הילד ולשפר את האוירה הזוגית והמשפחתית.

הורים רבים מרגישים חסרי אונים אל מול הילד ומתקשים להכיל, להבין ולהגיב במתינות לקשייו הייחודיים. לאט לאט הם צוברים כעס ומרמור כלפי הילד שלא מצליח לווסת את עצמו. יש כאלו שחשים שהם לא הורים מספיק טובים וכועסים על עצמם שאינם מצליחים להבין את הילד ולהיות אמפטיים כלפיו. תחושת הכישלון כהורה צורמת ויכולה לגרום לכאב ולתחושות עצמיות של אשמה וחוסר ערך.

ילד מתוסכלבמקרים רבים הלחצים הכרוכים בהתמודדות עם ילד שמאובחן בהפרעת קשב וריכוז מחלחלים גם לתא המשפחתי ומטלטלים את הבית כולו. ההורים מתקשים לנהל את הבית ומאבדים שליטה. הזוגיות יכולה להיפגע גם היא כתוצאה מהקונפליקטים והסכסוכים. מחקרים מראים אחוזי גירושין גבוהים יותר בקרב הורים לילדים עם הפרעת קשב וריכוז.

על מנת להחזיר לעצמם את תחושת השליטה, הורים מגיבים באחת משתי דרכים: הופכים נוקשים ומונעים ממאבקי כוח ואגו מול הילד או לחילופין מרפים ונכנעים לתכתיבי הילד.

שתי דרכי ההתמודדות הללו מייצגות שני קטבים לא בריאים. מצד אחד, הורות נוקשה מעבירה לילד את המסר שרק רוצים לשלוט עליו ולכן הוא יגביר את ההתנהגות המתנגדת שלו. לעומת זאת, במקרה בו ההורה מרפה יתר על המידה, הוא עלול לפתח אצל הילד תחושה פנימית שאין מי שיכול להגן ולשמור עליו. בשני המקרים מפנים הילד שהעולם הוא לא מקום בטוח ועלולות להיות לכך השלכות שליליות על התפתחותו הרגשית והבינאישית.

הדרכה הורית פרטנית: מדריכות הורים מומלצות בתחום הפרעות קשב

הדרכת הורים פרטנית תסייע לכם בהתמודדות עם קשיי הקשב והריכוז של ילדכם, והיא מתאימה להורים לילדים בכל גיל. בהדרכה ההורית תרכשו כלים שיעזרו לכם להבין טוב יותר את ילדכם, לספק לו סביבה תומכת ומכילה תוך הצבת של גבולות ברורים ולסייע לו להתמודד עם הקשייים.

חשוב לפנות למדריכת הורים מוסמכת בעלת הכשרה עיונית ומעשית והכרות מעמיקה בתחום הפרעות הקשב בגילאים השונים. כל מדריכות ההורים באתר שלנו עברו תהליך סינון קפדני ונבחרו בהתאם לסטנדרטים מקצועיים בלתי מתפשרים. ישנן מדריכות שהוכשרו בהדרכת הורים וכאלו בעלות ניסיון והכשרה טיפולית. במידה וילדיכם מתמודד עם קשיים רגשיים משמעותיים, מומלץ לפנות למדריכת הורים בעלת רקע וניסיון טיפולי.

בוחרים חכם. מומחים עם תו איכות

בדיקות רקע מעמיקות

כל המומחים באתר
בעלי השכלה והסמכה
על פי התנאים שהגדרנו

נסיון מוצלח מוכח

לכל המומחים נסיון
מעשי רלוונטי והמלצות
שאימתנו אישית

ראיון אישי

עם כל המומחים
קיימנו ראיון מקיף
והתרשמנו לטובה

בקרה שוטפת של חוות דעת

ענת שלנו לא מפסיקה
לתשאל לקוחות ולוודא.
(גם איתכם היא תדבר)

ורד סנדק
מדריכת הורים מוסמכת
מדריכת הורים מוסמכת. עובדת עם הורים למתבגרים וילדים מגיל 6. טיפוח תקשורת מיטיבה בין הורים לילדים, התמודדות עם הפרעות קשב וריכוז, ליקויי למידה ובעיות התנהגות. נסיון עשיר בתפקידים בכירים במערכת החינוך, M.A במנהל החינוך
ריקי מרקביץ יעקבס, פסיכולוגית קלינית מומחית
פסיכולוגית קלינית מומחית, טיפול בהפרעות קשב
פסיכולוגית קלינית מומחית, טיפול בהפרעות קשב בילדים ומבוגרים, וכן טיפול בחרדות, הדרכת הורים, ויסות רגשי, דימוי וערך עצמי, מערכות יחסים ומשברי חיים
מדריכות הורים נוספות >>

מתי לפנות להדרכה וייעוץ הורי?

קשיים נפוצים של הורים לילד עם הפרעת קשב וריכוז

  • שחיקת הסמכות ההורית שלכם: הבית בכאוס ואתם מתקשים להציב גבולות לילד עד כדי אובדן גבולות וחוסר שליטה עליו.
  • שחיקת הערך העצמי של הילד: ילדים רבים שמתמודדים עם הפרעת קשב וריכוז סובלים מתחושת ערך עצמי נמוך שגורמת לקשיים חברתיים ולימודיים ניכרים.
  • אלימות של הילד: ילד עם הפרעת קשב חווה את העולם בעוצמות גבוהות. גם גירויים קטנים עלולים להיחוות על ידו כמטרד ואיום. אחד הפתרונות שעלולים להתפתח כתוצאה מכך הוא שימוש באלימות ובריונות על מנת להתמודד עם התסכול ולהגן על עצמו מפני הסביבה החיצונית שנתפסת כמאיימת.
  • אתם חווים מצוקה: הורים רבים לילדים עם הפרעת קשב חווים מצוקה ומרגישים כישלון, חוסר אונים, דיכאון ואשמה ביחס להורות שלהם.
  • פגיעה בזוגיות: הקושי בהתנהלות מול הילד זולג לזוגיות שלכם. אתם מתקשים לייצר קואליציה אל מול הילד ומסוכסכים ביניכם לגבי דרך החינוך הנכונה. הקושי הזוגי הופך לגורם נוסף המשליך באופן שלילי על תפקודו של הילד.

3 טיפים להתמודדות הורית עם ADHD

1. גלו סבלנות רבה

ריקי מרקביץ, פסיכולוגית קלינית העוסקת בהתמודדות עם הפרעות קשב וריכוז אצל ילדים ומתבגרים מציינת את חשיבות הסבלנות: ילדים שמתמודדים עם הפרעת קשב הם רגישים מאוד. העולם מציף אותם ו"כל זבוב הופך לפיל" עבורם. זוהי חוויית חיים קשה ביותר שגורמת להם לסערה פנימית. לכן חשובה הסבלנות שלכם כהורים. כשאתם משדרים סבלנות, איפוק ואורך רוח, אתם משדרים לילד שהכול בסדר ומתפקדים כאי של שקט בתוך ים סוער.

2. הנהיגו שגרה וסדר יום קבועים

שינויים ומצבים חדשים מעוררים לחץ ומצוקה אצל ילדים עם ADHD. אחת הדרכים להתמודד עם קושי זה הוא לייצר עבורם סדר יום, חוקים וגבולות ברורים אשר מחזקים את תחושת השליטה שלהם ומארגנים אותם אל מול העולם המשתנה. אם ידוע לכם על שינוי בסדר היום הכינו את הילד מראש ותנו לו זמן להתכונן אליו.

3. פרקו משימות גדולות לרצף של פעולות קטנות

הפרעה בקשב ובריכוז פוגעת ביכולת של הילד להתארגן אל מול משימות ומטלות יומיומיות. לא מדובר בחוסר אחריות אלא בקושי אמיתי. זכרו שמבחינת הילד החוויה היא של בלגן וכאוס והוא בכלל לא יודע מאיפה להתחיל. התחילו בלעזור לו לפרק משימות גדולות לרצף של פעולות קטנות. כל פעולה קטנה אותה הוא מצליח לבצע מייצרת אצלו חווית הצלחה ומגבירה את תחושת המסוגלות שלו.

הדרכת הורים: איך זה עוזר?

הדרכת הורים צמחה מתוך ההבנה שלהורים יש השפעה מכרעת על עיצוב התנהגותו של הילד. בהתאם לכך, ההדרכה נועדה על מנת לחולל שינוי בהבנה של ההורים את הילד, באופן בו הם מגיבים אליו, וכן בדפוסי התקשורת שלהם עם הילד.

השלב הראשון בהדרכת הורים לילד עם הפרעת קשב וריכוז הוא לעזור להורים להכיר טוב את הפרעת הקשב ואת האופן בו היא משפיעה על הילד ועל התקשורת שלהם אתו. מתוך הבנה זו לומדים ההורים להבין מה עובר על ילדם, מהם הצרכים שלו ומהם המקומות הקונפליקטואליים בתקשורת שלהם אתו.

לאחר למידה והכרה בבעיה, תיעשה בהדרכות עבודה על שיקום הסמכות ההורית, יצירת ערוץ תקשורת חיובי עם הילד ובנייה של מסגרת תמיכה ביתית שתתחשב בצרכים הייחודיים שלו. תלמדו כיצד לווסת את עצמכם אל מול מצוקת הילד, לבנות סדר יום, שגרה קבועה ולהציב גבולות וחוקים באופן אמפטי שרואה ומבין את הילד.

לקביעת פגישת ייעוץ ראשוני עם מדריכת הורים  >>

עודכן בתאריך: 2 במאי 2023

דילוג לתוכן